Inngangspartiet til tinghuset i Bergen. Foto: Wolfmann / Wikimedia Commons.

Fem menn er tiltalt for gruppevoldtekt og sex med ei 15-årig jente. Mennene er del av et overgrepsmiljø, ifølge en av bistandsadvokatene.

Overgrepene mennene er tiltalt for, skal ifølge tiltalen ha skjedd i Bergen i 2020 og 2021.

Politiet fikk inn en rekke anmeldelser, som man etter hvert så i sammenheng og slik kom på sporet av mennene, opplyser statsadvokat Benedicte Hordnes til Document.

Venner og bekjente

Fire av de fem er er hjemmehørende i Bergen, én er bosatt i en av byens nabokommuner. Flere av de tiltalte skal være venner og bekjente, forbindelsene er synlige på deres respektive Facebook-profiler. De er mellom 23 og 25 år gamle. Ingen erkjenner straffskyld.

Samtlige tiltalte har norske eller vestlige navn.

En av de tiltalte går igjen i begge sakene.

Tre av mennene er tiltalt for en gruppevoldtekt av en kvinne i begynnelsen av 20-årene 3. januar i fjor.

En av disse tre er også tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en jente på 15 år sammen med to av de øvrige tiltalte. Dette overgrepet skal ha skjedd 26. januar 2020.

Saken er ikke berammet ennå, sier statsadvokat Benedicte Hordnes ved Hordaland statsadvokatembeter.

– Du sier at politiet fikk inn «en rekke anmeldelser»?

– Det var flere enn to saker, men noen har blitt henlagt, sier Hordnes.

– Hvor mange?

– I hvert fall et par til.

Doubling og tripling

Sakene ble henlagt på grunn av vanskelig bevissituasjon, sier Hordnes. Hun bekrefter at de mistenkte i de henlagte sakene var de samme fem som nå står tiltalt.

– De er åpne med at deres greie er at de driver med doubling og tripling, som de kaller det, altså én jente og flere gutter. Det er i utgangspunktet ikke ulovlig, men så var denne jenten under 16 år.

– Saken kom opp da det kom en voldtektsanmeldelse for et forhold som skjedde senere. Så kom det frem at de også hadde hatt sex med henne da hun var under 16.

Saken har fått svært alvorlige konsekvenser for jenta, sier statsadvokat Hordnes.

Document har ikke lykkes med å komme i kontakt med advokat Ingrid Aksnes, som representerer 15-åringen. Aksnes har tidligere uttalt seg til BA:

– Dette er en veldig alvorlig sak, og det er snakk om grov utnyttelse av unge jenter. Når det gjelder overgrep der det er flere gjerningsmenn involvert, gjør det saken spesielt grov.

Ifølge tiltalen

hadde [Tiltalt nr 1], sammen med [Tiltalt nr 4] og [Tiltalt nr 5], vaginalt samleie med [Fornærmede] født [dato] 2004, etter tur.

– Bundet og gruppevoldtatt

Kvinnen i 20-årene som ifølge tiltalen ble gruppevoldtatt, skal ha blitt bundet og slik vært ute av stand til å verge seg.

Hilde Cecilie Matre er bistandsadvokat for kvinnen. Hun har tidligere sagt at saken gir «et sjokkerende innblikk i et miljø i Bergen hvor det har utviklet seg en overgrepskultur».

– Jeg kan ikke si så mye mer enn det. Nå skal saken opp for retten til våren, forhåpentligvis. Da vil dette bli brettet ut, sier Matre til Document.

– Hva bygger du på når du sier det er et miljø som har utviklet seg, er det en større krets enn dem som nå står tiltalt?

– Det vil fremgå av bevisførselen hvem de er og hvor mange de er.

Kvinnesynet

Det er en veldig spesiell sak, sier Matre, som peker på de tiltaltes syn på kvinner.

– Kvinnesynet vil nok tre frem i sin fulle prakt i retten.

Matre forteller at hennes klient er svært preget av det som har skjedd, men er glad for at det nå har blitt tatt ut tiltale.

Ifølge tiltalen tvang

«de [tre mennene] i fellesskap [Fornærmede] til å suge [Tiltalt nr 1] sin penis samtidig som [Tiltalt nr 3] førte sin penis inn i hennes vagina bakfra. Samleiene ble gjennomført ved at de bandt hennes hender foran med et belte samtidig som de slo henne på rompen, ropte ‘sug’ og førte hennes hode opp og ned på [Tiltalt nr 1]s penis. [Fornærmede] var på grunn av sterk beruselse, det at de var tre stykker og den nevnte voldsbruk, ute av stand til å motsette seg handlingene.»

Ordknappe forsvarere

Rune Tjomsland er forsvarer for mannen som er tiltalt for både å ha deltatt i gruppevoldtekten i januar 2021 og for sex med 15-åringen i januar året før. Han var ordknapp da BA snakket med ham.

– Min klient er uenig i tiltalen og erkjenner ikke straffskyld, var alt han ville si.

Erik Johan Mjelde forsvarer en av de tiltalte for gruppevoldtekten. Han erkjenner ikke straffskyld for voldtekt, sier Mjelde.

– Min klient kjenner bare én av de tiltalte. Jeg registrerer også at en av bistandsadvokatene beskriver en overgrepskultur. Det stiller han seg helt uforstående til, sier Mjelde.

Advokatfullmektig Frida Haugland representerer den siste tiltalte for gruppevoldtekten. Heller ikke han erkjenner straffskyld.

Ingvar Frostad er forsvarer for en av mennene som er tiltalt for sex med 15-åringen, men har ingen kommentar til saken.

Advokat Ellen Eikeseth Mjøs representerer en av de andre som er tiltalt for det samme.

– Han erkjenner ikke straffskyld og stiller seg helt uforstående til anklagen.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som e-bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.