Aktor statsadvokat Ingrid Vormeland Salte ba om tre år og åtte måneders fengsel for en ung mann fra Sudan som denne uken stod tiltalt for en voldtekt på åpen gate i Oslo. Foto: Øyvind Thuestad.

OSLO TINGRETT: Aktor krever 3 år og åtte måneders fengsel for en mann som står tiltalt for å ha voldtatt en ung kvinne på Jernbanetorget i Oslo sentrum.

– Hans uttalelser her i retten vitner om et svært bekymringsfullt kvinnesyn, sa aktor statsadvokat Ingrid Vormeland Salte i sin prosedyre i Oslo tingrett fredag.

Tiltalen gjelder seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av annen grunn ikke i stand til å motsette seg handlingen, straffelovens paragraf 192. Tiltalen gjelder voldtekt til seksuell omgang, ikke voldtekt til samleie.

Mannen nekter straffskyld for voldtekten som skal ha skjedd 22. juli i år. Tiltalte er fra Sudan, og kom til Norge for fire-fem år siden.

Lørdag 22. juni rundt klokken 4.30 satt en norsk kvinne i begynnelsen av 30-årene og ventet på bussen på Jernbanetorget i Oslo. Hun skulle ta nattbuss hjem etter en kveld på byen.

– Jeg sitter og hører på en podcast, så setter det seg en mann ved siden av meg på den lille benken på busstoppet. Han snakker, men jeg snur meg bort for å signalisere at jeg vil være i fred. Så tar han meg på korsryggen, og da fryser jeg helt, forklarte kvinnen, ifølge TV 2.

Kvinnen forteller at hun frøs fullstendig da mannen tok på henne, og at han begynte å beføle henne. Det endte med voldtekt.

– Jeg klarte ikke gjøre noen motstand, sa hun.

Kvinnen gikk inn i en tilstand som er kjent som «Rape induced trauma» – en frys-situasjon, som et vitne fra voldtektsmottaket forklarte seg om under rettssaken.

Fornærmede beskrev at det var mange folk i nærheten, seks til syv stykker. Hun søkte blikkontakt, men alle så på telefonene sine, så hun fikk ikke kontakt, forklarte hun.

Et vitne som skjønte at noe var galt og fikk stoppet voldtekten, forklarte at kvinnen ikke klarte å svare på spørsmål, hun klarte ikke å få frem ordene, sa Vormeland Salte i sin prosedyre.

Ifølge aktor ble kvinnen beskrevet som helt apatisk, hun prøvde å rope, men det kom ingen lyd.

Et vitne forklarte for retten at kvinnen gråt og så ut som om hun hadde grått lenge. Ifølge vitnet hvisket hun lavt: «Hjelp meg».

Statsadvokat Vormeland Salte påpekte at tiltalte har to tidligere henlagte saker, noe hun mente svekker han troverdighet. Sudaneseren er anmeldt av to ulike kvinner, med over ett års mellomrom, for voldtektsforsøk og fullbyrdet voldtekt.

Statsadvokaten mente tiltalte hadde vist et svært bekymringsfullt kvinnesyn i sin forklaring i retten, og siterte ham:

– Det finnes ikke jenter som tar initiativ selv. Det er alltid mannen som tar initiativ.

– Hvis kvinnen ikke har sagt nei, og ikke ble truet med våpen, betyr det at hun ville det.

Vormeland Salte mente voldtekten «bærer preg av overfall».

– En vilt fremmed person kommer og tar seg til rette med hennes kropp på et busstopp. Han er mann, han er høyere og sterkere enn henne, og hun er beruset. Han har et psykisk overmaktsforhold. Det er åpenbart en svært skremmende situasjon.

Kvinnen har fått store problemer etter voldtekten, beskrev aktor:

– Hun har fått søvn- og spiseproblemer, hun gråter mye, har blitt skvetten. Hun kjenner angst når hun er ute blant folk, har problemer med å ta kollektivtrafikk, og hun klarer ikke å være nær menn. Hun har vært sykmeldt helt siden overgrepet.

– Det er begått svært hensynsløse og krenkende handlinger mot henne, som har fått store konsekvenser for henne og hennes nærmeste, konstaterte aktor Vormeland Salte.

 

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her


 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂