Onsdag kveld ble deltakerne i Fredsmarsjen i Fredrikstad spyttet på, truet og forsøkt fratatt flaggene. Bakgrunnen var at de ligner Pride-flagg.

Fredsmarsjen i Fredrikstad har en lang historie.

– Vi har gått i over 20 år og har aldri opplevd noe i nærheten av dette, forteller Jan-Kåre Fjeld til Fredriksstad Blad.

Fjeld startet Fredsmarsjen i Fredrikstad for 20 år siden. Hver onsdag marsjerer de med palestinske flagg og bannere som bærer ordene «Fred» og «Peace». Men fredsflaggene ligner unektelig på Pride-flagget.

Hva slags ungdommer som angrep den fredelige marsjen, virker nokså klart.

– Da vi gikk forbi McDonald’s, begynte ungdommene å rope skjellsord til oss. De trodde fredsflaggene var Pride-flagg og var forbannet fordi homofili ikke har noe med islam å gjøre, sukker Fjeld, som anslår at ungdommene var i alderen 14–16 år.

Forsøk på å forklare hva marsjen dreide seg om, klarte ikke å forhindre at situasjonen eskalerte.

– Det var opp mot 40–50 ungdommer. De ropte og skrek og forsøkte å ta flaggene våre. Jeg spurte hvilke land de kom fra, og forklarte at vi også har gått for fred i Irak, Syria og resten av Midtøsten, sier fredsmarssjefen.

– De var veldig aggressive. Hele opplevelsen var skikkelig skremmende, sier Wenche Marie Jacobsen, som var en av de ti som deltok i marsjen.

Fredriksstad Blad anmerker at Jacobsen er frilansjournalist i FB, men hun var ikke på jobb denne dagen.

At fredsmarsjen bar palestinske flagg, bidro ikke til å roe ned situasjonen.

– De skulle ikke ha noe av at flagget til et muslimsk land ble brukt sammen med Pride-flagg. Etter hvert begynte de å rope «Ut med dere! Ut med gay!»

Fjeld kontaktet politiet, men de hadde ingen ledige biler.

– De kunne derfor ikke komme og hjelpe oss, noe som i seg selv er smått utrolig, sier Fjeld.

Ungdommene, som etter all tilgjengelig informasjon i stor grad var muslimske, var rasende for at Pride-flagg ble brukt denne dagen, som var selveste id.

Hatet kom ikke ut av det blå, ifølge Fjeld. Han antar at hatet mot homofile har ulmet en stund. Informerte mennesker kan bekrefte at dette hatet har ulmet i rundt 1400 år.

Fjeld og de andre deltakerne i Fredsmarsjen gir seg ikke, og skal allerede neste onsdag ut på en ny mars for å markere sin støtte til palestinerne.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.