Null mangfold her, takk. Politi griper hardt inn mot pride-marsjen i Istanbul, søndag 26. juni  2022. AP Photo/Emrah Gurel

Flere titalls ble pågrepet, inkludert en pressefotograf fra AFP, da politiet grep inn mot en pride-parade i Istanbul søndag. I det islamske Tyrkia er det null toleranse for det pride står for.

De rettigheter tusenvis av fargesprakende pride-deltakere kan feire i Norge og andre, kristne, sekulære land, kan man bare drømme om i et stadig mer islamsk og autoritært Tyrkia.

Der er det ikke så mange pride-flagg å se verken i gatene eller i TV-ruten. Det skyldes ikke at det ikke finnes homofile og andre pride-tilhengere der.  Men myndighetene har rett og slett satt foten ned.

NTB-AFP skriver at guvernøren i Istanbul har nedlagt et forbud mot å arrangere pride-parade i byen.

Likevel samlet en folkemengde med regnbueflagg seg søndag rundt Taksim-plassen i hjertet av Istanbul, og presset seg frem mot de mange politibetjentene som var til stede. Det ble raskt slått hardt ned på.

Politiet pågrep deltakere i pride-paraden og lasset dem inn i busser. AFPs journalister så to busser fulle av pågrepne personer.

AFP-fotograf Bulent Kilic var blant de pågrepne og ble fraktet i varetekt. Han ble også pågrepet under fjorårets pride-markering i Istanbul.

Istanbuls pride-markering har funnet sted hvert år siden 2003. Den forrige pride-paraden som ble arrangert uten forbud i 2014, samlet titusenvis av deltakere.

Homofili er, offisielt sett, lovlig i Tyrkia. Men LHBT-personer melder om stadig trakassering og overgrep rundt om i landet.

I Norge problematiseres det i liten grad hvordan seksuelle minoriteter har det i den muslimske verden. Tvert imot settes det ofte likhetstegn mellom islam og mangfold, det fremstilles som to sider av samme sak.

 

Den beste sommerlektyren finner du her:

Les nyheten fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lest denne? En utrolig aktuell bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Husk å støtte Document:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Bestill et abonnent, til deg selv eller noen andre. Det gir tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.