Utenriksminister Ine Eriksen Søreide markerer at Pride-paraden og kampen for LHBTI er en del av Norges utenrikspolitikk.

Milliarder bor i land hvor likekjønnede forhold kriminaliseres. I tolv land risikerer homofile dødsstraff. Norge vil forsvare LHBTI-personers rettigheter

Det bemerkelsesverdige er at Norges utenriksminister hengir seg til føleri. Innlegget er blottet for motforestillinger og realisme.

Retorikken er villet naiv.

I land hvor samfunnsdebatten polariseres, blir kjønn og seksualitet ofte et symbol på hva som skiller «oss» fra «dem».

Under denne påstanden ligger en weaponizing av kjønn og identitetspolitikk: De som motsetter seg at seksuelle minoriteter oppnår samme rettigheter som vanlige heteroseksuelle, er splittende og polariserende. Men hvis disse «rettighetene» omfatter retten til giftermål og surrogati, snakker vi om en omskaping av biologiske og samfunnsmessige grenser som ingen sivilisasjon tidligere har tuklet med. Hvis det å motsette seg disse endringene, f.eks for å forsvare kjernefamilien, er det samme som å polarisere, snakker vi en manipultasjon av språket.

Det er trist å se en utenriksminister fra Høyre henfalle/forfalle til et slikt nivå. Det har intet med konservatisme å gjøre.

Søreide gir inntrykk av at verden går i LHBTIs retning. Men hvor dypt stikker endringene i et land som Pakistan?

Nylig besluttet Pakistans nasjonalforsamling en ny lov for å sikre transpersoners rettigheter.

Hvor lett er det å være transperson i Pakistan? Interesserer Søreide seg overhodet for virkeligheten, eller er alt fasade. Så lenge den er blankpusset er Norge fornøyd?

I disse dager foregår det PRIDE-arrangementer i flere byer – i Shanghai, Kolkata, Hanoi, Gaborone, Istanbul, Beirut, Bogota, Warszawa, Budapest – med og uten myndighetenes tillatelse.

Modige mennesker står fram med regnbueflagget høyt hevet. De krever samme rettigheter som alle andre mennesker.

Denne kampen støtter Norge.

Virkeligheten er annerledes. Kjell Skartveit skrev om organisasjonen bak Pride-paraden i Oslo, Fri. Den går inn for at polyamorøse forhold må godkjennes. Spranget over til islamistenes fire koner er kort. I forarbeidet til den nye antidiskrimineringsloven står det at ingen seksuelle minoriteter er unormale. De skal ikke omtales som det i undervisningen. Her åpner man for at sadomasochisme normaliseres.

Hvordan skal man forene #metoo med denne normalisering av oppførsel som legitimerer overgrep og vold?

For et par år siden var det Knut Arild Hareide som marsjerte i Pride-paraden. Det gjorde uopprettelig skade på hans troverdighet blant kristne konservative.

Nå er det Norges utenriksminister som uten motforestillinger hyller en utvikling med sterke negative konsekvenser. Hun sier endog at dette er en kjerneverdi i norsk utenrikspolitikk.

Søreide uttrykker seg søtladent som en blanding av en begeistret gymnasiast eller hippie:

Kampen for menneskerettigheter – retten til å være seg selv og til å elske den man vil, kan og må vinnes. Land for land, lov for lov, hjerte for hjerte.

Hvordan ser virkeligheten ut?

Istanbuls årlige Pride-parade finner sted søndag, på tross av at guvernøren i byen har innført et forbud på grunn av sikkerhetsrisikoen rundt arrangementet.

– Vi vil gjerne informere pressen og offentligheten om at vi fortsatt vil gå i paraden, med samme ambisjoner som vi hadde for 26 år siden, heter det i en uttalelse på den tyrkiske arrangørenes Facebook-side.

Istanbuls guvernør har ikke offentlig kunngjort forbudet, men arrangørene sier de har mottatt et brev fra tyrkiske myndigheter.

Det er tredje år på rad at paraden forbys. I fjor understreket myndighetene at forbudet kommer av sikkerhetshensyn og politiet brukte tåregass på dem som forsøkte å demonstrere.

Tyrkia, som i hovedsak er et muslimsk land, er et av de få landene i regionen hvor homofili ikke er forbudt, men de siste årene har man sett et økende antall angrep på homofile i landet. (NTB)

Det er mange måter å forkle et forbud på.

Norge har brukt pengene som betales til EU-land i Sentral-Europa til å fremme LHBTI-rettigheter, selv om dette har vært i strid med myndighetenes ønsker. Ungarn og Polen ønsker ikke de tilstander og den utvikling de ser i Vest-Europa. Slik har Norge bidratt til å undergrave sammenhengskraften i disse landene.

 

 

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

 

 

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!