En gruppe australske urfolk sendte tirsdag en klage til Singapores DBS Bank og 11 andre internasjonale banker.

Bakgrunnen skal være at bankene gir et lån på 1 milliard dollar til et selskap som bygger et kontroversielt gassprosjekt som de mener truer deres tradisjonelle land og hav, samt fremtiden for deres kultur.

Gassprosjektet Barossa til flere milliarder dollar, som bygges av det australske energiselskapet Santos, har gjentatte ganger blitt forsinket på grunn av søksmål fra urfolksgrupper som anklager selskapet for ikke å ha konsultert dem skikkelig, og utredet risikoen for miljøskader.

Miljøgrupper har også kritisert prosjektet og sagt at det vil forsterke klimaendringene ved å slippe ut store mengder drivhusgasser som varmer opp planeten.

Barossa-prosjektet ligger ca. 285 km nord for Darwin i Timorhavet og innebærer boring av dype brønner for å få tilgang til gassen. Santos planlegger å bygge en rørledning som skal gå innen 7 km fra Tiwi-øyene nord for Darwin. Gassen skal forsyne et anlegg for flytende naturgass (LNG) i nærheten av byen.

Klagerne sier at Barossa-prosjektet bryter med menneskerettighetene deres, og de vil at långiverne skal stanse støtten til Santos.

Saken kommer få dager etter at FNs generalforsamling vedtok en resolusjon om å be verdens øverste domstol – Den internasjonale domstolen i Haag – om å avklare forpliktelsene store forurensere har når det gjelder menneskerettighetene til dem som rammes av klimagassutslipp.

Et flertall av tyskere er for personlige CO2-kvoter

DNB i Norge har også fått klage.

I tillegg til DBS er de andre bankene som har mottatt klager ANZ, NAB, Westpac og Commonwealth Bank of Australia, nederlandske ING, Citigroup, Royal Bank of Canada og japanske MUFG, SMBC, Mizuho, og altså norske DNB.

DBS er blant de største långiverne, med et lån på 60 millioner dollar til Santos.

Singapores UOB deltok også med et lån på 50 millioner amerikanske dollar til selskapet, viser dokumenter, men de er blant en gruppe långivere som ikke har mottatt noen klage.

Totalt 23 banker var involvert i lånet på 1 milliard dollar som ble avtalt i 2022, og som løper til 2028.

Klagen som ble sendt til DBS, nevner også et overgangslån til Santos som ble refinansiert i oktober 2020 med et syndikert lån på 750 millioner amerikanske dollar.

En talsmann for UOB uttalte følgende:

– UOB har ikke direkte eksponering mot dette prosjektet, og vi forplikter oss ikke til noen ny prosjektfinansiering for olje- og gassprosjekter som er godkjent for utvikling etter 2022.

Lånet ble godkjent da Santos var midt i et søksmål fra Tiwi-øyboerne. I desember 2022 bekreftet den føderale domstolen i Australia at selskapet ikke hadde konsultert de tradisjonelle eierne i tilstrekkelig grad i forbindelse med etableringen av Barossa-prosjektet. Boring og rørledningskonstruksjon har siden blitt stanset.

Ny studie viser at vi må slutte å spise storfekjøtt, melkeprodukter og ris for å redde klimaet

Den amerikanske tenketanken, «Institute for Energy Economics and Financial Analysis» (IEEFA), har sagt at prosjektet risikerer å akselerere klimaendringene og stiller spørsmål ved dets levedyktighet, med tanke på de skyhøye kostnadene og rettssakene.

Barossas offshoregass inneholder et svært høyt nivå av karbondioksid (CO2), på 18 volumprosent – betydelig høyere enn mange andre australske gassfelt.

Santos planlegger å fange CO2 og lagre den i uttømte brønner via en 800-km lang rørledning.

Men IEEFA sa at det ville innebære for mye energi å komprimere CO2 og transportere den til lagring, og derfor mener de denne ideen lite levedyktig.

Klagerne viste til menneskerettigheter og Ekvatorprinsippene i sine klager til bankene.

Ekvatorprinsippene er en referanse for finansnæringen for å fastslå, vurdere og håndtere miljømessige og sosiale risikoer i prosjekter.
Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.