Foto: Blue Stahli Luân / cc by 2.0 / Wikimedia Commons.

En meningsmåling som er utført av Den europeiske investerings­bank (EIB), viser at 56 prosent av de spurte i Tyskland er tilhengere av personlige CO2-kvoter med sikte på å begrense utslippene av klimagasser.

Undersøkelsen i regi av EUs egen utviklingsbank viser at et slikt tiltak får støtte av et flertall i samtlige alders- og inntektsgrupper, men oppslutningen er størst blant de yngste, skriver Die Welt.

Tallene er egnet til å gjøre radikale klimaaktivister glade: Et klart flertall av tyskerne er for et CO2-budsjett pr. innbygger. Det betyr at enhver ville få et begrenset antall utslippsrettigheter for CO2-intensive ting som flyreiser, kjøtt og andre goder. Hvis budsjettet brukes opp kan ikke noe mer som bidrar til klimaendringer, konsumeres det året.

Hensikten med meningsmålingen er å skape forståelse for behovet for «grønne prosjekter», men den viser ikke desto mindre hvor villige europeere er til å akseptere statlige reguleringer i klimabeskyttelsens navn, bemerker den tyske avisen.

Psykologen Frank Quiring er imidlertid skeptisk og sier han ville være varsom med tolkningen av resultatene.

«Årsaken er en følelse av maktesløshet, ikke bare når det gjelder klimaet, men også koronaen og Ukraina-krigen», analyserer Quiring. For de unge er er klimabeskyttelse også en del av identiteten deres, omtrent som med temaet kjønnsidentitet og rettferdighet.

Når man konfronterer folk med hva de måtte oppgi for å holde et CO2-budsjett, viser det seg at folk er lite villige til å oppgi for eksempel flyreiser hvis de bruker opp kvoten sin på kjøtt.

«Vi merker en splittelse. På den ene siden vil folk delegere kompliserte saker som klimabeskyttelse til økonomien og politikken. På den andre siden ønsker de likevel å reise og konsumere fritt», sier Quiring.

I boken «Totalitarismens psykologi», som om ikke lenge utkommer på Document Forlag, skriver den belgiske psykologen Mattias Desmet at observatørene av det 20. århundrets totalitarisme var forbløffet over «den nesten grenseløse toleransen for kolossalt personlig tap og ubehag som befolkningen utholdt» i Hitler-Tyskland.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.