Stein Erik Hagen flyttet familieformuen sin til Sveits for mange år siden. 

Nå ber han statsminister Jonas Gahr Støre tenke seg om, lytte til råd – og leve opp til slagordet «Skape og dele» – for å stanse de rikes flukt ut av Norge, skriver VG.

– Regjeringen bør ta ansvaret for igjen å samle folk. Det er bygget opp et bilde av et todelt folk, hvor det gjøres et stigmatiserende skille mellom de som har verdier – de som benevnes som rike – og vanlige folk. Her har Støre et stort ansvar, sier Orkla-styreleder og største eier i Orkla, Stein Erik Hagen.

Hagen sier at Støre og Norge må begynne å verdsette verdiskapning og investeringer – for å stanse flyttestrømmen.

– Da må «de rike» også oppleve at de er verdifulle og ikke noen man skal ta. Jeg forstår at mange nå flytter ut av landet. Jeg mener Støre enkelt kan gjøre noe med det, ved å leve opp til Einar Gerhardsens retorikk og langsiktige linje: Vi må skape for å dele. Jeg mener Støre er på ville veier når de ikke legger det til grunn på samme måte som før, mener Hagen.

Han mener skatteprofilen til Støre om at de rikeste skal betale mest i skatt, ødelegger for fremtidige investeringer og verdiskapning, samt bidrar til det motsatte av hva Støre hevder han ønsker – å skape flere arbeidsplasser.

– Det er to utfordringer som meget vel kan løses. Regjeringen kan løfte i bunnen, ved å gi mer til dem som virkelig trenger det mest. Men i andre enden må han sørge for at «de rike» har rammevilkår som gjør at de fortsatt kan investere her i landet, for å bidra til utvikling som kan skape nye arbeidsplasser og velferd for alle, sier Hagen og fortsetter:

– Noe annet som kan gjøres for å minske forskjellene, er å få mange flere ut i arbeidslivet. Det er mye viktigere og langt bedre enn å skatte dem som bidrar mest enda hardere. For tiden presser i stedet Støre rikfolk ut av Norge.

Han vet at slike vurderinger preller av som vann på Ap-gåsa og at Ap til og med kan vinne stemmer på at en riking som han angriper Ap.

– Jeg synes likevel jeg må si ifra. Dette går ikke lenger av hensyn til landet. «Skape for å dele» er et fantastisk slagord fra Ap. De må tilbake dit, sier han.

– Det må først skapes, og så må det skattes slik at det er penger igjen til at de som vil skape, vil investere på nytt og på nytt. Vi må ha et dynamisk nærings- og arbeidsliv, legger han til.

– Keep Calm and Carry On, sier Støre til konkurser og mismot

Hagen sier at rammevilkårene i Norge fremover er så usikre at det medvirker til at han mener at selskapene i porteføljen, herunder Orkla, bør holde igjen på sine investeringer i Norge.

– Det er flere årsaker til det. Det ene er uforutsigbarheten vi nå opplever i Norge, og ikke minst hva vi kan vente oss. Da har vi kommet til at vi i stedet må investere i andre land med mer stabile rammebetingelser, i Europa, Asia og andre deler av verden.

Hagen sier han er temmelig sikker på at det er skattepolitikken, håndtering av energikrisen og den økonomiske politikken som gjør at regjeringspartiene sliter.

– Det er ikke bare næringslivet som er misfornøyd. Målingene forteller at det ikke bare er tradisjonelle Høyre-velgere som har forlatt Ap og Sp – det er også vanlige folk som opplever at regjeringen ikke lenger er til å stole på. Jeg tror at folk flest opplever at styringspartiet Ap ikke leverer den forutsigbarheten som er forventet, mener Hagen.

Han er også svært kritisk til LOs rolle.

– LO-lederen har angrepet dem som flytter fordi de har tjent pengene sine på den norske velferdsstaten. Da vil jeg si at velferdsstaten også er et resultat av dem som har satset, som har bygget gode bedrifter og mange arbeidsplasser, tordner Hagen.

Statsminister Jonas Gahr Støre avviser på sedvanlig vis kritikken om at han har glemt at man må skape før man kan dele.

– Arbeiderpartiet har en politikk for små forskjeller og en sterkere velferdsstat, samtidig som vi fører en aktiv næringspolitikk som bidrar til å skape jobber og kutte klimautslipp. Vi er et bredt parti som er til for dem som faller utenfor og trenger hjelp til å reise seg, for lønnsmottagere, arbeidsgivere og bedriftseiere, sier Støre.

Statsministeren vil heller ikke se tankegangen Hagen har når det gjelder mer skatt for de rikeste.

– Det er en ærlig sak at Hagen mener de med aller mest ikke skal bidra mer for å styrke det spleiselaget som velferdsstaten Norge er. Jeg er uenig med ham, fordi jeg mener at en slik rettferdig fordeling er bra for alle, også for de med mest, fordi samfunnet blir tryggere og mer inkluderende, avslutter Støre.

 

Kjøp billetter til møtet her

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.