Kristian Norheim, som er kommunikasjonsdirektør i Skagerak Energi og tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, går knallhardt ut mot det han kaller nettroll.

– En ting er sinnafjes og spyansikt-emojier. Dumt nok. Men også knallhard hets sitter løst. Personkarakteristikker og stygge ord. «Alle i kraftbransjen fortjener juling, de er skurker og banditter hele gjengen», for å ta et eksempel fra bransjen der jeg jobber nå, sier Norheim til Dagsavisen.

Norheim hevder han ikke kunne skrive om ting han var opptatt av på sin Facebook-side, da den ville bli «neddynget av søppel.»

– Da jeg var i FrP, slutta jeg å poste om innvandring på Facebook. Jeg orka ikke at min Facebook-side skulle bli omgjort til den søppeldynga den ble i kommentarfeltet. Det er jo ille at man ikke kan si noe om viktige samfunnsspørsmål fordi man ikke har tid eller lyst til å bruke masse tid på å passe på kommentarfelt-grums etterpå, sier han, og legger til:

– Ganske mange politikere, fra alle partier, står allerede opp for hverandre, på tvers av partigrenser. Det må man, for å hegne om det politiske systemet, over hele den politiske aksen. Om unge minoritetskvinner blir hetsa, har man en fordømt plikt til å stille opp!

Den tidligere politikeren kan fortelle at han mener tidligere president Donald Trump er en del av problemet.

– Jeg er interessert i amerikansk politikk, og fulgte Republikanerne tett. Men all tro på eller lyst til å heie på dem forsvant da Trump kom på banen. Det virker som om både politikere og folk har latt seg inspirere av amerikanernes form for ordskifte, med krangel og oppdiktede «fakta».

AUF-lederen mottar netthets etter Giske-oppgjør

Han vil ikke høre snakk om at «såpass må folk tåle».

– Men må vi egentlig det? Er det ikke på tide å ta litt ansvar her? Si ifra? Jeg har begynt å prøve på det, uten alltid å klare det. Alle er sin egen redaktør på Facebook og Twitter. Da må man rydde også. Man må spørre: «Mener du virkelig at den og den faktisk fortjener grisebank? At alle politikere er kjøpt og betalt? Står du faktisk for det, om jeg utfordrer deg? Og ville du sagt det du sier, med de ordene, om du skulle gjøre det foran ungene dine?» Mye jobb, men viktig.

Kommunikasjonsdirektøren mener folk må begynne å ta ansvar for sine handlinger, og ikke opptre som en drittsekk i kommentarfelt fordi man selv har en dårlig erfaring med noe.

– Hovedpoenget mitt er at jeg syns hver og en må ta større ansvar. At man har hatt dårlige erfaringer i livet, med Nav og barnevern eller hva som helst, er ingen unnskyldning for å oppføre seg som en kødd i sosiale medier. Samme hvor dårlig behandla man føler at man har blitt selv, må man være real med andre. Alternativet er skadelig, for samfunnet og for medmenneskene våre, avslutter Norheim.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.