Matteo Salvini taler under valgnatten i Milano den 27. mai 2019. Foto: Alessandro Garofalo / Reuters / Scanpix.

Etter at alle stemmene ved EU-valget er talt opp i Italia, viser det seg at Matteo Salvinis parti Lega har fått hele 34,3 prosents oppslutning, en andel høyt over valgdagsmålingenes intervaller.

Det demokratiske partiet (PD) er nest størst med 22,7 prosent skriver Corriere della Sera, mens Femstjerners­bevegelsen (PD) må se seg redusert til 17,1 prosent, en voldsom tilbakegang fra 32 prosent ved parlamentsvalget i Italia. Styrkeforholdet mellom koalisjonspartnerne er blitt snudd på hodet siden i fjor.

Valgdagsmålingene fikk heller ikke fatt i dimensjonene til gapet mellom PD og M5S. Det tyder på at folk ikke nødvendigvis svarer oppriktig når de blir spurt om hvem de har stemt på.

Lega, som egentlig heter Lega Nord men har valgt å profilere seg uten Nord, gjorde et overraskende godt valg i Sør-Italia, hvor Matteo Salvinis mannskap fikk 23,4 prosent av stemmene, mens M5S mistet annenhver velger i de sydlige regionene.

Grafikk: La Repubblica.

Forza Italia (FI) endte på 8,8 prosent, og ble nesten innhentet av Fratelli d’Italia (FdI) på 6,5 prosent.

Man merker seg ellers at hverken de grønne eller det europeistiske partiet til tidligere utenriksminister Emma Bonino er nevneverdige politiske maktfaktorer i Italia.

Det mest bemerkelsesverdige med resultatet er at Lega og FdI til sammen har fått mer enn 40 prosent av stemmene, hvilket aktualiserer tanken om en politisk allianse mellom de to nasjonalpopulistiske partiene.

 

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂