Canon de 155 C Modele 1917 Schneider (C1917)
Under vignetten: Militære våpen, vil jeg publisere en serie artikler her på Document. Det blir en presentasjon av både eldre, nyere og moderne våpen, hovedsakelig artilleri. Først ut er den franske haubitsen C1917. Det er ikke helt tilfeldig. Utifra sin tid, er dette en av de beste kanoner noensinne utviklet og masseprodusert.
Det hele startet egentlig noen år før 1917. Allerede i 1910 hadde Schneider utviklet Canon de 152 Modele 1910 Schneider. Kunden var Russland og kanonen ble utviklet etter russiske spesifikasjoner og ønsker. Prototype ble levert og kanonen ble produsert i Russland. Russerne var godt fornøyd med kanonen, men den hadde noe kort rekkevidde, max 8700 meter. Det ble da bestemt at Schneider skulle utvikle M1910 videre for å imøtekomme ønsket om lengre rekkevidde.
I 1915 hadde Schneider ferdig prototypen til Canon de 155 Modele 1915 Schneider. Et prakteksemplar av en på den tiden topp moderne kanon, med blant annet hydraulisk rekylbrems plassert under løpet og sluttstykke som ble skrudd fast-løst med en enkelt hendelbevegelse. Det litt kraftigere kaliberet og et 26.6 cm lengre løp økte rekkevidden, slik at haubitsen kunne levere et høyeksplosivt (HE) 43.61 kg prosjektil ut til max 11300 meter. Vekten på kanonen ble 3300 kg.
Mens Schneider utviklet M1915 havnet Frankrike i krig med Tyskland, og den franske stat fikk et desperat behov for nye våpen. Allerede i 1914 ble det plassert en fransk bestilling på kanonen, som ble satt i øyeblikkelig produksjon da prototypen sto ferdig utviklet. Men så oppsto det et krigsrelatert problem, med at Frankrike fikk problemer med tilgang på messing, som ble brukt til å produsere patronhylser, blant annet til M1915.
Schneider løste dette problemet med å modifisere kanonens patronkammer til å kunne ta separate ladninger. Det vil si at prosjektilet settes inn først og deretter en separert kruttladning. Dette ble ordnet med å bruke en løs hylse som ble gjenbrukt på stedet. Selv om M1915 og C1917 ellers var identiske ble allikevel benevnelsen C1917 brukt og kanonen ble produsert i noe over 3000 numre.
Det Russiske Imperium fikk faktisk hånd om noen av disse kanonene, før keiserriket kollapset. Senere, under Sovjet-tiden, ble disse kanonene rekalibrert med nye løp til den russiske standarden 152mm.
Men dette er bare en liten del av historien til C1917. Haubitsen ble solgt til en rekke land, blant annet Finland, som brukte den med betydelig suksess under Vinterkrigen mot Russland. I USA ble den lisensprodusert. Under hele WW2 var C1917 i tjeneste på praktisk talt alle fronter.
Etter WW2 ble et stort antall europeisk artilleri solgt på verdensmarkedet, derav også et ukjent antall C1917. Den USA produserte varianten ble levert til Filippinene, og der er den fortsatt i bruk.
Kaliberet 155mm ble senere Natos standard kaliber for haubitsere.
Vedrørende kilder: Når det gjelder våpen så er ofte flere kilder brukt på samme model. Av og til fraviker informasjonen litt, og jeg kryssjekker derfor med flere kilder, spesielt dersom Wikipedia er en av kildene, da denne kilden har flest fravik. For å gjøre artiklene leservennlige komprimeres tekstene til det mest vesentligste.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.