Rovuma LNG ventes å bli det største investerings­prosjektet i Mosambik noensinne. Stillbilde: Bloomberg / YouTube.

Den franske banken Credit Agricole, som er en av de største i verden, kunngjorde mandag at den ikke vil finansiere to store prosjekter for flytende naturgass (LNG) i Mosambik og Papua Ny-Guinea hvor den allerede har gitt aktørene råd om finansiering.

Bakgrunnen for avgjørelsen er at Credit Agricole har forpliktet seg til ikke å bidra til mer utvinning av fossile energi­kilder, melder Reuters.

Den franske storbanken følger dermed eksemplet fra andre aktører i finans­bransjen:

Beslutningen kommer etter at miljø­vern­grupper har presset banker til å flytte investerings­midler bort fra olje- og gass­prosjekter som varmer opp klimaet. Barclays, HSBC og BNP Paribas har allerede strammet inn på utlån til olje og gass.

Prosjektene det gjelder, er Rovuma LNG utenfor kysten av Mosambik, der ENI og Exxon Mobil er operatør­selskaper, og Papua LNG i Papua Ny-Giunea, som drives av Total, Santos og Exxon.

Begge har en verdi på flere titalls milliarder dollar, og ligger an til å bli de største økonomiske utviklings­prosjektene noensinne i sine nærområder.

Gassfeltet Elk i Papua Ny-Guinea ble oppdaget i 2006. Stillbilde: Loop LNG / YouTube.

Credit Agricole var opprinnelig finansrådgiver begge steder, men trekker seg fra selve finanseringen på grunn av nye «klima­forplikt­elser» som banken kunngjorde umiddelbart etter klima­topp­møtet (COP28) i Dubai i desember. Banken har finansiert store LNG-prosjekter i Vesten før, som Port Arthur i USA, men skal nå satse på fornybart i stedet.

Nyheten reiser spørsmål om hvorvidt de to LNG-prosjektenes tidsplaner holder, men ingen av operatør­selskapene har kommentert saken overfor Reuters.

Klimaaktivister som er opptatt av finans, er derimot henrykte, og NGO-ene Reclaim Finance og Friends of the Earth France ønsker Credit Agricoles beslutning velkommen.

Energibransjens prognoser tyder på at den globale LNG-etter­spørselen vil øke med 50 prosent i tiden frem til 2040, fremfor alt på grunn av at utviklings­land ønsker å utvinne sine egne olje- og gass­reserver.

Men vestlige klimapolitikere ser helst at utviklings­land avstår fra å gjøre det, for i stedet å satse massivt på fornybare energi­kilder. Denne holdningen møter imidlertid liten forståelse i afrikanske og asiatiske land, som mener den bidrar til at deres økonomiske handicap blir permanente.

Vestlige storbanker som under politisk press vegrer seg stadig mer for å finansiere olje og gass, skaper uansett usikkerhet. Hvem skal hjelpe de frem­voksende økonomiene med energi­utviklingen de selv ønsker, hvis Vesten ikke vil? Veien kan bli kort til Kina.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.