To år etter at den første invasjonskrigen i Europa siden andre verdenskrig brøt ut, ble det lørdag erklært norsk støtte og solidaritet med Ukraina landet rundt.

Det ukrainske flagget ble heist side om side med det norske utenfor Stortingetfor å markere norsk støtte til Ukraina etter to år med blodig krig.

– Krigen i Ukraina har blitt langvarig. Med økte levekostnader, krig i Midtøsten og andre akutte problemer, kan krigstrettheten melde seg både hos politikere og folk flest i vestlige land. Like fullt er dette en tretthet vi ikke har råd til. Støtten til Ukraina må fortsette, skriver stortingspresident Masud Gharahkhani i et innlegg i VG. (NTB-Steinar Schjetne)

Det er uvisst hvor mange som er drept, men det anslås flere hundre tusen. De materielle skadene etter to år med krig vil koste enorme summer å gjenoppbygge, hvis krigen en gang tar slutt.

Akkurat nå tyder nyhetsbildet på at russerne er i fremgang langs fronten. Men Ukraina er et stort land, så krigen er langt i fra ferdig. Med nye våpenleveranser fra USA og EU kan ukrainske tropper kanskje klare å stanse russerne.

Toårsdagen ble markert i minst 19 byerfra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord. i Oslo holdt utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), stortingsrepresentantene Henrik Asheim (H), Abid Raja (V) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) og byrådslederen i Oslo Eirik Lae Solberg (H) appeller.

– Vi må støtte Ukrainas forsvarskamp inntil Russland forstår at makt ikke gir rett. Deretter må vi støtte Ukraina i å trygge freden, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse på Utenriksdepartementets nettsider.

Eide mener at Ukrainas sikkerhet og forsvar har stor betydning for Norges sikkerhets og forsvar.

– Norge står overfor et mer alvorlig trusselbilde enn på flere tiår. Konsekvensene for vår sikkerhet som følger av utfallet av Russlands krigføring kan knapt overvurderes, skriver utenriksministeren.

Etterpå ble det avholdt en kort markering av demonstranter utenfor Russland ambassade.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.