Norge og Ukraina er enige om en sikkerhetsavtale, opplyser utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), som mandag besøkte Ukrainas hovedstad Kyiv. Sikkerhetsavtalen vil bli undertegnet neste gang Støre møter Zelenskyj, opplyser han.

– Norge forsikrer Ukraina om langsiktig militær, politisk, økonomisk og humanitær støtte. Vi skal inngå en avtale som forankrer vårt tette sikkerhetspolitiske samarbeid, sier Eide til NTB.

Eide hadde mandag samtaler med president Volodymyr Zelenskyj og utenriksminister Dmytro Kuleba og bekrefter at innholdet i avtalen nå er på plass.

Sliter

– Det er en veldig krevende situasjon ved fronten nå, ukrainerne er tydelige på at de sliter, Russland presser voldsomt på, sier Eide.

– Ukraina er veldig opptatt av konkret hjelp her og nå, men det er også viktig psykologisk at vi understreker vår langsiktige støtte, sier han.

Sikkerhetsavtalen har ti års varighet.

– Den sier at vi også i framtida, når denne krigen en dag tar slutt, skal bidra med politisk, finansiell og militær bistand. Vi skal også bidra til gjenoppbygging, blant annet av det ukrainske forsvaret, og vi skal bistå på områder som energisikkerhet, sier Eide.

Nansen-programmet

Avtalen inneholder også sikkerhetsforsikringer, men ikke i samme grad som artikkel 5-garantien man har i Nato, sier han.

Stortinget har fra før vedtatt det såkalte Nansen-programmet som innebærer at Norge gir 75 milliarder kroner i militær, sivil og humanitær støtte over en femårsperiode til Ukraina.

I 2023 var støtten på 19,9 milliarder kroner, og av dette gikk 11 milliarder kroner til militærhjelp.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.