En hardt presset Zelenskyj kom til Norge og her var han blant venner. Det Kongressen ikke ville gi ham, får han av Støre-regjeringen. Ikke i samme størrelsesorden, men symbolsk betyr det mye. Spørsmålet er om det kan redde Zelenskyj. Uten støtten fra USA blir det umulig å føre krigen videre. Det det er mindre oppmerksomhet rundt er splittelsen i den ukrainske ledelsen. Zelenskyj får kritikk for å tro at en nasjon kan heise seg selv opp etter hårene.

Man kan ikke utkjempe en krig på ren vilje. Ukraina har mistet en halv million drepte og sårede soldater. Dette er noe alle vet. Da er det opprørende å late som om det finnes reserver til å føre krigen videre. Ukraina må seg selv om etter andre løsninger.

I mellomtiden får han den støtten han sårt trenger i Norge.

Ukrainske myndigheter skal få 3 milliarder kroner i støtte fra Norge gjennom Nansen-programmet for å opprettholde sivil infrastruktur gjennom vinteren.

– Norsk støtte vil lette hverdagen for en hardt presset befolkning. Det at den ukrainske staten kan holde grunnleggende tjenester og drift av sivil infrastruktur i gang, styrker også Ukrainas motstandskraft og forsvarskamp, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Pengene kanaliseres gjennom Verdensbankens flergiverfond for Ukraina. De skal blant annet gå til å holde sykehus og skoler åpne, samt sørge for fungerende strøm- og varmenett gjennom vinteren.

Besøker Oslo

Kunngjøringen kommer mens Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er i Oslo på besøk.

Det kom også en kunngjøring fra Forsvarsdepartementet om at regjeringen øker støtten til norske ammunisjonsprodusenter i EU-programmet ASAP fra 500 til 950 millioner kroner. Også dette kommer fra Nansen-programmet.

– Vi gir en varm velkomst til en venn som ikke bare kjemper for å forsvare landet sitt, men også kritiske verdier, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferansen med Zelenskyj onsdag formiddag.

– Kan ikke vinne uten støtte

– Det er ikke bare noen få, men et helt samfunn som bryr seg. Norge står virkelig, virkelig for frihet, sier Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten fikk spørsmål fra norsk presse om hvorvidt det er mulig å vinne uten støtte fra Europa.

– I begynnelsen var vi alene, og det var tøft, en tragisk periode. Men vi rømte ikke, vi slåss tilbake. Så spør du om det er mulig, så er det mulig slik det var i begynnelsen. Uten hjelp kan vi ikke vinne, men vi kan ikke tape fordi det er alt vi har, svarte Zelenskyj. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.