Norsk næringsliv er ikke særlig flinke til å tjene penger. Men de er flinke til moralposering. Nå er det Israel som angripes av flinke piker i alle aldre. Selv offentlige etater slenger seg med.

– Det vi ser i Gaza, er ikke legitim bruk av militærmakt. Det må ta slutt, umiddelbart, står det i et opprop som et hundretalls næringslivsledere har signert.

Hundrevis av næringslivsledere og offentlig ansatte har skrevet under på oppropet, som er et åpent angrep mot Israel, som med utilgivelig styrke har vist seg villig til å reagere etter det verste terrorangrepet mot jøder siden Holocaust.

Vi som signerer dette oppropet, er ledere i norsk nærings- og organisasjonsliv. Vi er opptatt av at avtalene som ble inngått og de universelle rettighetene som ble definert etter andre verdenskrig, skal forplikte oss. Det vi ser i Gaza, er ikke legitim bruk av militærmakt. Det må ta slutt, umiddelbart.

Tale Maria Krohn Engvik, kjent som «Helsesista», forklarer sin moralistiske godhet til E24.

– Politikerne og lederne våre sitter og ser på. De ser på at folkeretten blir brutt. Det er et livesendt folkemord.

De mange underskriftene på oppropet setter dem av oss som regner oss som Israel-venner, og som ikke har noe annet enn avsky for terroristene i Hamas, i en vanskelig situasjon. For når folk som representerer BankID og Statens Vegvesen skriver under på et slikt politisk manifest, så kan vi vel nesten ikke ta bilen til banken for å klage.

Listen over dem som har skrevet under «Lederopprop for menneskerettigheter» er skremmende lesning. På NRK Debatten i går fikk vi se skinnhellige kvinner som Anita Krohn Traaseth, Hege Janson Skogen og Kristina Bolstad Picard (som rakk å hylle FNs bærekraftmål!) snakke varmt om sine flotte verdier og etiske prinsipper. Det var lite empati å spore med voldtatte og torturerte israelske kvinner eller kidnappede spedbarn.

– Det er ingen tvil om hvor Norge står i dette, sa Picard.

Det stemmer kanskje, i hennes omgangskrets.

Hele NRK Debatten var overfylt av Israel-fiender.

Espen Barth Eide sto der og virket fornøyd med seg selv. Christian Tybring-Gjedde var den eneste som viste litt forståelse for Israels situasjon, alene mot en flokk av palestinavenner. For slik er jo stemningen på Stortinget, sa programlederen.

Det er ESG av verste sort vi er vitne til, og selvsagt åpnes listen med signatur av en «bærekraftsjef», Anders Waage Nilsen. Hvis denne gjengen ønsker å boikotte Israel, så blir det en lang og tung vei for Israel-venner som ønsker å respondere.

Jeg har plukket ut noen ytterst få eksempler fra listen, som inneholder hundrevis av moralistiske signaturer.

Hvis du vil beholde huset, må du underkaste deg det digitale tyranniet og skaffe deg BankID. Da er det greit å vite at Liv Freihow, SVP for BankID/BankAxept, ikke har særlig sans for Midtøstens eneste demokrati.

Det er kanskje greit å «lære seg å lide» hvis man er DNB-kunde. Kanskje man må gi opp drømmen om å bidra til toppsjefens nye bolig til den nette sum av 40 millioner kroner? Vel, hvis du er Israel-venn, så ønsker ikke DNBs produktforvalter Attia Sharif deg særlig velkommen. La oss gjette hva slags religion Sharif sverger til? Er ikke dette den religionen som ikke aksepterer renter? Kanskje vi skal boikotte rentebetalingene våre?

Heller ikke Aiko Yamashita ønsker deg velkommen. Han er head of ESG Data Hub i nettopp DNB. De kan sin ESG i denne WEF-infiserte banken. Også prosjektleder Vartika Sama, divisjonsdirektør Anders Skjævestad, seksjonsleder Jeanette Bergum og Katrine Soløst Titlestad, som er SVP Leadership & org. Development – alle i DNB – lokker en Israel-venn til å åpne konto i Norges grådigste bank.

DNB-sjef Braathen i Davos: Folk må lære å lide

Sulten?

Man kan bli sulten av å lese seg gjennom denne listen. Men hvis du vil ha deg et wienerbrød, så bør Israel-venner som misliker terror kanskje unngå Trygstad bakeri og konditori på Røros, ifølge eier og daglig leder Anita Trygstad.

Det går tog til Røros. Men vil du reise med tog, så bør du kanskje iføre deg palestinaskjerf eller Hamas-pannebånd hvis du vil tilfredsstille Elin Myrmel-Johansen, kommunikasjonsdirektør i Vy.

Middagen bør kanskje ikke tas på Alex Sushi. Israelske flagg er neppe velkomne der, ifølge signaturen til daglig leder og eier Thea Cecilie Sandberg. Men fortvil ikke: Hvis du elsker UNRWA og er vegetarianer, så kan gründer og styreleder Heidi Røneid tilby noen gulrøtter på Oslo Vegetarfestival. Gulrøttene er garantert ikke dyrket i Israel.

Er du kanskje abonnent på en av avisene som eies av Schibsted? Kanskje du bør ta en prat med Katrine Sørum, som er «head of subscription» for Schibsted/E24?

Offentlig ansatte

Det er interessant hvor mange offentlig ansatte som står på listen. Dette er folk som du faktisk lønner, helt ufrivillig, over skatteseddelen. Noen eksempler følger her:

Bjørn Villa, IT-sjef i Trondheim kommune. Morgan Liljebäck, skoleleder i Vestfold fylkeskommune. Gunnar Eiterfjord, seksjonssjef i Statens Vegvesen. Moa Can, avdelingsleder i Oslo kommune.

Man kan altså ikke hverken ta buss, bil eller sykkel for å levere barna på skolen som Israel-venn med god samvittighet. For mange er det heller ikke helt enkelt å spasere til skolen uten å tråkke på noe som Statens Vegvesen har ansvaret for.

Kanskje man kan sende et brev til skolen og forklare situasjonen? Vel, ikke ifølge Beth Stensen, som er fagleder design ved Posten Bring. Klagen bør ikke sendes til Linda Tahir, avdelingssjef i Oslo kommune. Det er heller ingen grunn til å kontakte Bård Sandal, avdelingsdirektør i Vestland fylkeskommune.

Det er kanskje best å kose seg hjemme. Men før du henger opp Israel-flagget i finstua, bør du kanskje kommunisere med kommunikasjonsjef Lillian Vatnøy i Huseierne, som har 275.000 medlemmer.

Man kunne ha søkt tilflukt i kirken, men sokneprest Lise Martinussen i Den norske kirke vil neppe ønske deg velkommen.

Morten Brandtzæg er toppsjef for ammunisjonsfabrikken Nammo. Leter han etter nye kunder? Det kan bli en spennende dokumentar, kanskje produktutviklingssjef Eva Hagan fra NRK kan bidra?

Man kan lese en bok, hvis man bare unngår Gyldendal, slik at man ikke bidrar til å lønne forlagsdirektør Christian Haugsnes. Mister man jobben, er det kjekt å vite at også kontorsjef Dervis Mansuroglu fra NAV IT har moral nok for begge to.

Hvis man blir ranet på gata av en såkalt palestiner, bør man ikke ringe til Sara Olsen, som er politiadvokat i nettopp Politiet. Antall advokater på listen over moralister er for øvrig påfallende.

Etter et par øyekast har jeg heldigvis ikke funnet noen representanter for Forsvaret. De er vel for opptatt med å planlegge årets Pride-feiring.

Artist-opprop mot Israels deltakelse i Eurovision: Tause om Hamas

Ingenting bør overraske ved denne listen. Det er sånn våre nye, selverklærte «eliter» tenker. Kultureliten, næringslivet og offentlig ansatte finner sammen i en kvalmende graut av hypermoral.

Her samler man poeng ved å støtte terrorister eller invitere Taliban til dialog. Norge er jo fredsnasjonen de luxe, selv om folk i Sudan neppe er særlig imponerte.

Selv svenskene har stanset støtten til UNRWA, men Norge er som alltid best når det gjelder. Dette merkes i Israel.

– Hamas har åpenbart ingen bedre europeiske venner enn norsk UD, sier nylig avgått IDF-talsperson.

Det er vanskelig å motsi ham. 950 millioner kroner av våre skattepenger pøses hvert år inn i det terrorsluket palestina-arabere har å bidra med.

Det er vanskelig å ikke føle skam over å være norsk i disse dager. Heldigvis kan noen av oss trøste oss med at vi tross alt ikke er «skikkelige» nordmenn, ifølge kongen vår, som ikke fant noen grunn til å kondolere Israel etter 7. oktober.

For noen av oss er ikke ekte nordmenn. Vi er ikke født i Afghanistan, ei heller gutter som liker gutter eller noen andre varianter. Vi foretrekker demokrati fremfor sharia og terror.

Personlig leter jeg etter israelske varer i butikkene, og forsøker så godt det lar seg gjøre å boikotte alle som tror de har verdier og moral ved å underskrive denne listen.

Next year, Jerusalem!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.