Sykehjemsetaten i Oslo krever at nyansatte tar influensavaksinen, og de får støtte fra de tillitsvalgte. Etaten mener syke medarbeidere utgjør et problem.

Dette er årsaken til at etaten krever at nyansatte tar vaksine mot influensa, ellers risikerer de å ikke få jobb, skriver Sykepleien. Nå jobbes det også iherdig med å få alle som er fast ansatt til å ta influensavaksine.

Sykepleien har spurt Steffen Rame Wulfsberg, jurist i Sykehjemsetaten i Oslo, og etatsoverlege Siri Schøyen Seterelv om hvordan dette skal gjennomføres.

Sykehjemsetaten mener at det er nødvendig å være vaksinert mot influensa for å forhindre at beboere og pasienter på sykehjemmene blir smittet.

Det er kjent at eldre og/eller skrøpelige mennesker risikerer å dø av influensa. Men det skrives ikke hvorfor man heller vaksinerer risikogruppen. Hvis vaksinen forhindrer smitte, så vil disse da havne i en sikker sone.

Økt fravær benyttes også som argument.

– Syke medarbeidere fører til økt vikarinnleie, noe som er uheldig for både arbeidsmiljøet og kvaliteten på helsehjelpen til beboere og pasienter, skriver juristen og overlegen i en e-post til Sykepleien.

Etaten mener de har hjemmel for krav om vaksine via  arbeidsmiljølovens kapittel 9, som handler om kontrolltiltak. Der står det at arbeidsgiver ikke kan be søkere om andre helseopplysninger enn dem som er «nødvendige» for å utføre de arbeidsoppgavene stillingen innebærer.

På spørsmål om etaten kan nekte å ansette uvaksinerte, svarer Wulfsberg og Seterelv slik:

– Vi gjør en helhetlig vurdering av alle kandidaters faglige kompetanse og opp mot hvor mye pasientkontakt det er i stillingen. Dersom man informerer om at man ikke er vaksinert, eller ikke ønsker å bli vaksinert mot sesonginfluensa, vil dette inngå i en helhetlig vurdering av personlig egnethet.

– Dermed kan det medføre at en kandidat ikke får tilbud om stilling hos oss når vi gjør en helhetlig vurdering av alle aktuelle kandidater opp mot hverandre.

De kan ikke pålegge allerede ansatte å ta vaksinen, men forsøker å sørge for at også disse motiveres til å vaksinere seg mot influensa, blant annet ved å tilby gratis vaksinering i arbeidstiden.

Samtidig oppfordres uvaksinerte til å bruke munnbind. De tillitsvalgte støttes av tillitsvalgte, noe som tillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund bekrefter.

Wulfsberg og Seterelv mener det ikke er et inngripende krav for dem som ønsker ansettelse i sykehjem i Oslo.

– Vi mener derfor det er lite inngripende å stille krav om vaksinasjon mot sesonginfluensa. Vi mener det kan vise manglende personlig egnethet dersom man ønsker å jobbe i eldreomsorgen og helsesektoren, men ikke ønsker å vaksinere seg i tråd med helsemyndighetenes føringer.

Også under pandemien ble det stilt krav om vaksinering mot covid-19 for helsepersonell. Senere ble det kjent at Pfizer hele tiden hadde visst at de ikke hadde grunnlag for å hevde at vaksinen beskyttet mot smitte, noe som medfører at alle argumenter for vaksinetvang for å beskytte andre, fremsto som ren bløff.

Det er også velkjent at selv folk som vaksinerte seg med flere doser, allikevel opplevde å bli smittet av cocid-19, og at overdødeligheten ikke vokste sterkere i land med mindre strenge smitteverntiltak og lavere vaksinasjonsgrad.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.