Da Aftenposten ba om å få se Skatteetatens reiseregninger, gikk alarmen. Nå har etaten endret reisepraksis etter å ha fløyet på businessklasse til utlandet i årevis.

For Skatteetaten har en målsetning om å hjelpe fattige land med å utvikle bedre skattesystemer. Dette koster oss norske skattebetalere en del.

Flere ganger årlig reiser ansatte fra Skatteetaten til utviklingsland som Rwanda, Tanzania og Kenya. Målet er å hjelpe dem å utvikle velfungerende skattesystemer.

På reisene har det gått millioner av skattekroner til å fly norske bistandsarbeidere på businessklasse.

Bare i fjor ble det brukt 2 millioner kroner på flyreiser, og hovedregelen på disse reisene har vært businessklasse, bekrefter Skatteetaten ril NTB.  Flybilletter over 50.000 kroner er ikke uvanlig.

Dette kalles «skatt for utvikling», og drives av Norad. Prosjektet ble startet i 2011. Men Norad avsluttet å bruke businessklasse i 2021, og nå følger Skatteetaten opp rett etter at Aftenposten tok kontakt, og fra nyttår av skal deres utsendinger reise på den billigste og mest miljøvennlige måten.

– Vi ble i fjor oppmerksomme på at Norad hadde endret sin politikk. Så da hev vi oss rundt og sjekket ut. Og da tenkte vi, hva gjør vi? Fra og med nyttår har vi også endret vår reiserutiner. Og utgangspunktet er at du ikke skal fly business. Du skal fly økonomi. Rimeligst mulig, mest mulig miljøvennlig og så effektivt som mulig, sier HR-direktør Ragndi Robøle i Skatteetaten.

Norad endret sine retningslinjer i 2021. Aftenposten ba om innsyn hos Skatteetaten 5. desember i fjor.

– Innstrammingen kom veldig kort tid etter at vi ba om innsyn i reiseregningene. Er det tilfeldig?

– Det var en medvirkende årsak. Men først var det at vi oppdaget at Norad hadde strammet inn, og så fikk vi henvendelsen fra dere. Så sånn sett kan du si at dere har bidratt.

Norske bistandsmyndigheter satser på velfungerende skattesystemer, og dette ble særlig trappet opp i 2018. Målet er å gjøre skatteinnkrevingen mest mulig effektiv.

Dette er jo norske myndigheter eksperter på, siden vi nordmenn er en av verdens høyest beskattede folk. You will own nothing, and you will be happy har altså i årevis blitt spredd utover ved hjelp av bistandspenger og offentlige ansatte på rådyre flybilletter. Men å fikse sin egen nettside, som er totalt ubrukelig, dét virker det ikke som at Skatteetaten har hverken ressurser eller midler til.

Når sier noen politikere på Stortinget at nok er nok? Mitt anslag er at dette trolig aldri vil bli en realitet før Oljefondet er tomt. Da må i tilfelle store deler av Stortinget skiftes ut.

;

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.