Stillbilde: Viktor Orbán / YouTube.

Siden Romerrikets fall har både Bysants, Karl den store, den tyske keiser Otto, Napoleon og Hitler av forskjellige grunner drømt om å gjenopprette et imperium, og sånn er det også med EU i dag, mener Ungarns statsminister Viktor Orbán.

I uttalelsen fra Orbán, som falt under en åpningstale ved kultur­arrangementet ActiCity i Veszprém fredag, påpekte den ungarske statsministeren at ambisjonen om en «stadig tettere union» står skrevet i innledningen til EUs Lisboa-traktat, som gjelder for alle medlemsstater, skriver Der Spiegel.

Ideene om imperiet og om uavhengige nasjoner sameksisterer, sier Orbán, som ifølge Magyar Nezmet mener dette gjør det å snakke om Europa til en vanskelig jobb.

«Hvis vi er heldige, vil vi finne en balanse mellom nasjonal suverenitet og europeisk selvbevissthet», påpekte statsministeren, som sa at EU ble grunnlagt med to formål: fred og velstand.

Hva er Den europeiske union hvis den ikke kan oppfylle sitt opprinnelige formål? spurte Orbán ifølge den ungarske avisen.

Den ungarske opposisjons­lederen Ferenc Gyurcsàny reagerer voldsomt på uttalelsen fra statsministeren. «Dette mennesket er sykt», kommenterer han. Det å nevne Hitler sammen med EU er en «syk, avskyelig tanke», skriver Gyurcsàny på Facebook.

Forholdet mellom Brussel og Budapest har vært stormfullt gjennom mesteparten av Orbáns lange regjeringstid, og talen i Veszprém demper neppe gemyttene. Nazismen er langt mer tabu som tema i Vest-Europa enn i de sentral­europeiske landene.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.