Viktor Orbán ankommer et EU-toppmøte i Granada den 6. oktober 2023. Foto: Fermin Rodriguez / AP / NTB.

Under en minnetale om 1956-oppstanden sa Ungarns stats­minister Viktor Orbán mandag at dagens EU er en dårlig parodi på Sovjet­unionen.

Mens Ungarn befant seg i det sovjetiske kommunist­diktaturets skygge, «måtte vi danse etter Moskvas pipe», sa Orbán og la til: «Brussel piper også, men vi danser som vi vil – og hvis vi ikke vil, så danser vi ikke heller.»

Politico siterer den ungarske statsministeren:

«I dag dukker det opp ting som minner oss om Sovjet-tiden. Ja, det skjer at historien gjentar seg», sa Orbán i byen Veszprem, ifølge lokalmedier. «Heldigvis er det som en gang var en tragdie, nå i beste fall en komedie. Brussel er heldigvis ikke Moskva. Moskva var en tragedie. Brussel er bare en dårlig nåtidig parodi.»

Orbán antydet i fjor at EU kommer til å ende opp som Sovjetunionen, skriver Politico.

Bakteppet for den ungarske statsministerens uttalelser er en nervekrig mellom Ungarn og EU om penger som også involverer Ukraina.

Brussel holder igjen 13 milliarder euro i EU-midler som skulle ha tilfalt Ungarn fordi unionen hevder at rettssikkerheten landet ikke er god nok. Som svar har Budapest nektet å godkjenne EU-budsjettet fordi det tilgodeser Ukraina med store pengebeløp. I henhold til Orbán har penger fra vest i dag en funksjon som svarer til stridsvogner fra øst i 1956.

Ifølge Der Spiegel er sjansene gode for at begge parter gir etter på sine respektive punkter.

Sosialister og grønne i EU-parlamentet tar imidlertid avstand fra å gi etter for det de kaller «utpressing» og bruk av unionen som «minibank» fra Ungarns side, skriver Euractiv.

Oppstanden mot det autoritære Mosvka-tro styret i Ungarn i 1956 ble slått ned militært av Sovjetunionen, som rykket inn med stridsvogner og soldater og drepte flere tusen ungarere.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.