Det grønne skiftet har utløst en giftig maktkamp der kriminelle nettverk spiller en viktig rolle. Bakgrunnen er blant annet norsk og europeisk bistand for å gjøre landets energi grønnere. Men suksessen uteblir tross titalls milliarder av kroner i klimabistand.

Men sterke krefter vil beholde landets kullkraftverk lengst mulig, skriver Bistandsaktuelt.

Toppsjefen i det statlige kraftselskapet er forsøkt drept, soldater er satt inn for å vokte kullgruver og kraftstasjoner mot tyveri og sabotasje, og landets mektige energiminister kjemper for å beholde kull som landets viktigste strømkilde – stikk i strid med regjeringens offisielle politikk.

Sør-Afrika rammes av energikrise, som forsterkes av sabotasje og kriminalitet. Kraftverkene er nedslitte, og det er stadig mangel på strøm. Dette rammer landets økonomi.

Både sentrale politikere og kriminelle nettverk ønsker å beholde kullkraftverkene, og er ikke spesielt interessert i såkalt grønn energi.

President Cyril Ramaphosa måtte avlyse turen til toppmøtet Verdens økonomiske forum i Davos for å håndtere krisen.

Det er varslet 18 prosent prisøkning på strøm. Strømbrudd rammet landet ofte, i fjor var det 200 dager med ulike grader av strømkutt.

Offisielt har Sør-Afrika en offensiv strategi for grønn energi fram mot 2050. Men svært forurensende kraftproduksjon preger fortsatt landets statlige kraftselskap Eskom.

Toppsjefen i Eskom, Andre de Ruyter, hadde oppgaven med å redusere landets avhengighet av forurensende kullkraftverk. Ruyter ble forsøkt myrdet i desember.

Han ble kalt«en landsforræder» av energiminister Gwede Mantashe, som kaller seg selv en «kull-fundamentalist».

Kriminelle nettverk har tatt kontroll over mye av kullkraften, og har også sitt grep på Eskom, som har fungert som en korrupt pengekilde for folk i kretsen rundt tidlige president Jacob Zuma.

Lastebilsjåfører bytter ut høykvalitetskull med dårlig kull, store mengder kobberledninger forsvinner.

Internasjonal klimabistand forsøker å skape et grønt skifte i Sør-Afrika.

En internasjonal samarbeidsgruppe ledet av Storbritannia, med USA, EU, Frankrike og Tyskland på laget, har forpliktet seg til å bidra med 85 milliarder kroner for å fremme det grønne skiftet i Sør-Afrika.

Men Sør-Afrika trenger 980 milliarder kroner de neste fem årene for å  lykkes med det grønne prosjektet, hevdes det.

Norge har bidratt med 806 millioner kroner de siste to årene via det norske klimainvesteringsfondet, som styres av Norfund.

Den store bistanden har ikke hjulpet, virker det som.

– Det er utrolig, sier Nhlanhla Sibisi i Greenpeace Africa, at sørafrikanere må betale mer nå for å få mindre strøm, tatt i betraktning at vi er i en lang periode med rasjonering av strøm.

President Ramaphosa er tilhenger av det grønne skiftet, men møter motstand av sin egen energiminister. Allikevel blir energiminister Mantashe sittende, siden presidenten trenger hans støtte i maktspillet i ANC.

Les også:

Sri Lanka: Et varsel om hvor det grønne skiftet ender

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.