Nytt

Bildet: Angela Merkel har stengt ned atomkraftverk etter Fukushima, og satser alt på grønn energi. Men hun kan lite gjøre med Tysklands plassering. Overskyet vær og lite vind gjør at vindkraftverk og solceller nesten ikke gir strøm. I stedet blir det kull, slik at utslippene stiger. Merkel ikke bare bløffer, hun bruker også et astronomisk beløp på noe som ikke virker. Røk stiger fra kullkraftverket Uniper i Hanau. Soloppgang 23.november 2016.Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Scanpix.

I følge dailycaller.com holdt Tysklands energiforsyning nylig på å bryte sammen på grunn av katastrofal svikt i energileveransen fra fornybare kilder. Overskyet vær, med lite eller ingen vind, sørget for at vindturbiner og solcellepaneler sviktet gjennom hele januar, så resten av kraftsystemet måtte presses helt til det ytterste. Dette hevder Michael Vassiliadis, leder av fagforeningen som representerer kraftverk IG Bergbauchemie Energie. Advarslene har vært mange, men til ingen nytte.

Fornybare kilder klarte knapt yte fem prosent av Tysklands totale kraftbehov, og dermed var det kull, gass og kjernekraft som såvidt klarte å holde landet opplyst gjennom vintermåneden. En stor blackout var skremmende nær 24 januar, og ble bare hindret da tyske energileverandører tok i bruk det aller siste av kraftreserver. Hvis bare ett kraftverk hadde gått offline i denne situasjonen, kunne det utløst en nasjonal blackout, i følge Vassiliadis.

Selv etter å ha pøst inn over 1.000 milliarder euro i det store, grønne hølet, klarer ikke «fornybart» å møte Tysklands energibehov. Planen om å bruke vind og solenergi for å bekjempe global oppvarming, (uten å sjekke om det overhodet er mulig) fungerer ikke. Hvorfor? På grunn av den iboende upåliteligheten til sol- og vindkraftverk, samt politisk motstand mot atomkraftverk. Realitetene og været har tvunget Tyskland til å øke bruken av kull for å generere nok elektrisitet.

Gamle, forurensende kullkraftverk subsidieres for å stå parat, fordi man plutselig oppdaget at Tyskland  har vær. (Surprise!) Disse blir heller ikke modernisert, nettopp fordi alle subsidier går til «fornybar» energi – som igjen er den eneste måten å få disse prosjektene til å «lønne» seg. Kull dekker nå 44 prosent av Tysklands kraftbehov, og dette sørger igjen for at Tysklands CO2-utslipp øker med 28 millioner tonn hvert år som følge av det foreløpig imaginære «grønne skiftet», slik jeg også omtalte i kronikken «Hvordan gikk Merkels Energiwende» fra 30 august 2016.

Som et resultat av at grønn energi har vist seg like upålitelig som man ble advart om, planlegger Tyskland nå å begrense den totale mengden av vindkraft til 40-45 prosent av nasjonal kapasitet, ifølge en rapport referert av den tyske avisen Berliner Zeitung. Tyskland ønsker nå å kvitte seg med en vindkraftkapasitet på 6.000 megawatt innen 2019. Akkja. Sånn går det når man vedtar fremtiden i stedet for å skape den.

Tysklands enorme satsing på «grønn energi» er imidlertid en ulykke for forbrukerne på flere måter: Kraftprisene har eksplodert for å dekke sløseriet på subsidiert drømmepolitikk, og hvis Erna Solberg vil gjennomføre den samme galskap her i Norge, (som allerede produserer over 100% fornybar energi, så hvorfor trenger vi et «grønt skifte»?) kan også norske forbrukere forvente seg en skikkelig grønn prisbombe på strøm. Men hva gjør man ikke for å late som om man redder planeten?

 

 

 

Kilder.

Germany Facing Mass Blackouts Because The Wind And Sun Won’t Cooperate

Hvordan gikk det med Merkels energiwende?