Hele Sverige ble rystet over det bestialske angrepet på en ni år gammel jente i Skellefteå i sommer. Det var på ettermiddagen 7. juli at en forbipasserende kvinne fant en naken og hardt skadet jente i et skogsområde i Morö Backe-området. Nødmeldingen til SOS kom klokken 17.28, og da ambulanse og politi kom til stedet, fant de jenta så hardt skadd at de to i ambulansepersonellet måtte samarbeide i ambulansen for å holde henne i live. En av politimennene måtte kjøre ambulansen til sykehuset.

Jenta hadde vært på vei hjem på sykkelen, men ble stoppet på veien. Hun hadde da blitt hardt slått, voldtatt og nærmest kvalt med sine egne skolisser. En 15 år gammel innvandrergutt ble pågrepet på stedet, og ble den 19. oktober dømt for grov voldtekt og drapsforsøk. I avhør har han opplyst at han slo Luna med hendene og med en kjepp, at han bandt henne til et tre og forsøkte å kvele henne. Han forlot Luna i skogen først da han trodde hun var død.

Niåringen svevde lenge mellom liv og død og ble holdt bedøvet i respirator i elleve dager. Da hun våknet, ble det konstatert at hun hadde vært uten oksygen så lenge at hun hadde fått omfattende hjerneskade.

Jentas identitet har til nå vært beskyttet av hensyn til familien. Men nå har familien valgt å gå ut i media for å fortelle historien sin og hvordan jenta, som heter Luna, har det i dag. Expressen var først ute med å publisere familiens historie lørdag, og Aftonbladet fulgte mandag. Lunas tante, Emma Johdet Wettergren, har også blitt intervjuet i programmet Efter fem på TV4.

– Visst, hon lever, men det är långt ifrån bra. Hon lever i bemärkelsen att hon andas själv men hon kan inte röra sig, inte prata, inte göra något. Det känns som om vi går barfota på en vass kniv med ett stup på varje sida, sier Lunas tante, Emma Johdet Wettergren, til Expressen.

Startet økonomisk innsamling

Fem måneder etter overfallet ligger Luna fortsatt på sykehus. Hun har mistet evnen til å snakke og kan ikke lenger bevege seg unntatt fra skuldrene og opp. Hun sitter i rullestol, kan ikke spise selv og familien håper nå hovedsakelig at Luna skal få tilbake evnen til å kommunisere med dem – i dag kan hun kun si «mamma». Men rehabiliteringen vil ta mange år – og bli svært kostbar.

Etter at både Expressen og Aftonbladet publiserte familiens historie, valgte Lunas tante derfor å starte en innsamling til fordel for Luna. På sosiale medier takker Lunas mor Emelie alle som har støttet familien i disse månedene og oppfordrer de som kan til å gi penger til Luna, slik at hun kan få den hjelpen hun trenger for å leve et så normalt liv som mulig.

Innsamlingen har fått mye oppmerksomhet og familiens innlegg har blitt delt mye i sosiale medier. Forfatteren Katerina Janouch og den moderate toppolitikeren Hanif Bali er blant dem som har oppfordret sine følgere til å donere penger til Luna, og opinionsdanneren Rebecca Weidmo Uvell oppfordrer sine 25.000 følgere til å donere.

Krav til lovendring

Siden nyheten om det brutale overfallet og voldtekten nådde Sverige, har raseriet vært stort. Folk, som Lunas familie, har stilt spørsmål ved hvordan den 15 år gamle gutten kunne ha begått forbrytelsen – han var allerede kjent av politiet og sosialtjenesten etter å ha utvist asosial oppførsel og seksuelt trakassert jenter på skolen sin. Han var også tidligere mistenkt for overfall og forsøk på å voldta en voksen kvinne i en undergang i samme område.

Ettersom gutten ifølge registre ikke var myndig da han ble mistenkt for det første overfallet, hadde familien fått tilbud om hjelp fra sosialtjenesten, men moren hadde nektet å samarbeide med sosialtjenesten. Men selv om guttens oppførsel var kjent for både skole, politi og sosialtjeneste, grep ikke myndighetene inn med makt, noe som skyldes at det ifølge svensk lov er forbudt for de ulike myndighetene å samarbeide ved å dele gradert informasjon med hverandre.

Når detaljer om angrepet på Luna ble kjent under rettssaken, ble det startet begjæringer som krever at lovene endres. Selv Lunas familie har vært tydelige på at det trengs en «Lex Luna» som gjør at myndighetene kan dele denne typen informasjon med hverandre, slik at lignende forbrytelser kan forebygges i fremtiden. Sveriges justisminister Gunnar Strömmer er positiv til en slik lov, og han tar sikte på at et nytt lovforslag skal være på plass innen utgangen av neste år.

– Varken skola eller socialtjänst delar denna typ av information med varandra, eller för den delen med polisen – och det är väldigt viktigt att ändra på detta. Det ska finnas en skyldighet att dela information till polisen eller andra brottsbekämpande myndigheter om man sitter på information som man bedömer vara av betydelse för att man ska kunna förebygga brottslighet, sier Strömmer til Expressen.

Les mer: Sverige: Gutten i Skellefteå er også mistenkt for voldtekt av barn

Les mer: Sverige: Etiopisk gutt siktet for grov voldtekt og drapsforsøk på 9 år gammel jente

Etter at gutten ble funnet skyldig av Skellefteå tingrett, ble det bestemt at han skulle gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse og 30. november kom resultatet: 15-åringen led av en alvorlig psykisk lidelse både da han overfalt Luna og nå. Etterforskningen konkluderte også med at risikoen for tilbakefall til alvorlig kriminalitet av lignende karakter er høy. To uker senere ble gutten dømt til rettspsykiatrisk behandling med spesiell utskrivningsundersøkelse. Retten slo også fast at han hadde til hensikt å drepe Luna. Hvis gutten hadde vært voksen og bedømt til å være psykisk frisk, ville han blitt dømt til livsvarig fengsel.

Til tross for at familien hadde kjente problemer og aktivt nektet å integrere seg i det svenske samfunnet, fikk familien permanent oppholdstillatelse sommeren 2022, bare uker før drapsforsøket på Luna.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.