Påtalemyndigheten i Umeå har fredag tatt ut tiltale mot en 15 år gammel etiopisk gutt for grov voldtekt og drapsforsøk på en 9 år gammel jente i Skellefteå i juli. På grunn av alvorlige skader har det ikke vært mulig å avhøre 9-åringen.

Det var den 7. juli i år at en hardt skadet jente ble funnet i en skog på Morö Backe i Skellefteå.

Det ble tidlig i etterforskningen rettet mistanker mot en ung gutt, som ifølge offisielle opplysninger skulle være født i 2009. Gutten selv og vergen hans opplyste imidlertid at han var 15 år gammel. Aktor bestemte derfor at det skulle foretas en rettsmedisinsk aldersvurdering av gutten. Resultatene av utførte medisinske undersøkelser tyder på at den undersøkte har fylt 15 år.

– Alt i alt mener jeg at etterforskningen viser at gutten har nådd strafferettslig alder. Derfor tas det nå ut tiltale for forbrytelsene, sier statsadvokat Andreas Nyberg ved påtalemyndigheten i Umeå.

Den 15 år gamle gutten har gitt visse innrømmelser i avhør. Vitneavhør, åstedsundersøkelse og sakkyndig forklaring fra kriminalteknikere utgjør også deler av bevismaterialet.

– Jeg mener at tiltalte utsatte jenta for ekstraordinære lidelser og at han har utvist ekstraordinær uforsvarlighet ved å angripe fornærmede med grov vold. Det var bare på grunn av tilfeldigheter at forbrytelsen ikke ble fullbyrdet og at jenta ikke døde, sier statsadvokat Andreas Nyberg ved statsadvokatembetet i Umeå til Aftonbladet.

Jenta har ikke vært i stand til å la seg avhøre under etterforskningen på grunn av de alvorlige skadene. I tiltalen heter det at 9-åringen har fått varige mén i form av hjerneskader, opplyser SVT.

– I tillegg til drapsforsøk sikter jeg også gutten for grov voldtekt av et barn. Forbrytelsen bør vurderes som grov fordi han under gjennomføringen utøvde omfattende vold og har utvist særlig hensynsløshet og brutalitet, sier Andreas Nyberg.

Rettssaken er berammet til 12.–14. oktober og 17. oktober i Skellefteå tingrett. Saksnummeret i Skellefteå tingrett er B 769-22.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.