Da har vi tatt steget til abonnement med betalingsmur, selv om det er i en veldig snill versjon, som gir tilgang for alle etter 12 timer. Hva var da poenget? Å markere at det ikke er noe som heter en free lunch, heller ikke for Document, som bygger på idealisme.

Vi kan godt være drevet av idealisme, men vi må ha faste inntekter for å kunne «drive». I år havner vi over seks millioner i omsetning og det utløser revisorplikt. Det ene tar det andre.

Det koster å drive i høykostlandet Norge. Det er mye red tape som heller ikke vi kan vri oss unna. Vi må gjøre ting etter boka. Hanne har orden i sysakene og gjør at vi blir Gazelle-bedrift år etter år. Vi bruker ikke en krone før den er kommet inn.

Hva er det leserne får for pengene? Bare på et halvt år har vi utviklet oss mye. TV og podcaster har åpnet nye muligheter. Det er summen av alle plattformer: Nettavis, TV, podcast, bøker og møter som i sum gir Document oppdrift.

Vi har for lengst staket ut vår egen kurs: Norge trenger et nytt mediehus som lytter på andre frekvenser enn establishmentmediene. De har låst seg til en oppfatning og slipper ikke grepet. I mens er deres kunder på vandring og hvis de først bryter ut så kommer de aldri tilbake. Dette vet establishmentmediene og det gjør dem livredde.

Utviklingen er selvsagt synkronisert med utviklingen i USA. Vi er det medie i Norge som følger USA tettest og er i stand til å fortelle hva som skjer. Med establishmentmediene er det ikke mulig å forstå Trumps Amerika, og heller ikke Bidens for den del, for det raser på med negative nyheter som MSM i Norge ikke vil rapportere.

I lengden er dette en helt uholdbar situasjon.

Vi har ambisjon om å være et fullskalamedium, dvs det skal være mulig å lese Document og få med seg det viktigste. Ikke alt, men det viktigste. Det betyr at en del av våre nyheter er pliktoppfølging: Men mye av NTB-nyhetene er passiv konsum, vi registrerer det for å vite hva som er viktig å gjengi. NTB gir oss også holdepunkt for hva som er konsensus blant mediene.

Leserne har utviklet seg og er på «høyden» og tar poengene uten at vi behøver pensle dem ut. Dette er en viktig del av Documents arbeid: En demokratisk avantgard.

Det er alltid noen som vet mer enn oss, som følger bedre med og kan supplere det vi skriver. Dette ser vi gang på gang, derfor blir det så tullete når MSM henger ut «kommentarfeltet».

Siden vi nå er over på et nytt stadium, vil red. gi flere tilbakemeldinger.

Til høsten håper vi å være i gang med møtene igjen.

 


 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.