Mark Zuckerberg (Facebook) og Tim Cook (Apple) var valgets egentlige vinnere, mener verdenskjent britisk historiker. Foto: Eric Risberg / AP / NTB

Det kan være en stor utfordring å se det som befinner seg rett foran nesetippen, påpekte George Orwell i et velkjent essay fra 1946.

Historikeren Niall Ferguson tar utgangspunkt i dette essayet, Politics and the English Language, i en fersk artikkel i The Spectator.

The examples he (Orwell) gave in his 1946 essay included the paradox that ‘for years before the war, nearly all enlightened people were in favour of standing up to Germany: the majority of them were also against having enough armaments to make such a stand effective’.

Altså: Man misliker utviklingen, men er ikke villig til å gjøre det som er nødvendig for å oppnå resultater. Ferguson trekker en parallell direkte til dagens situasjon i USA, hvor mange i årevis har advart mot den stadig økende makten Big Tech har over verdens eldste demokrati.

Last week provided a near-perfect analogy. For years before the 2020 election, nearly all American conservatives were in favour of standing up to big tech: the majority of them were also against changing the laws and regulations enough to make such a stand effective. The difference is that, unlike the German threat, which was geographically remote, the threat from Silicon Valley was literally in front of our noses, day and night: on our mobile phones, our tablets and our laptops.

Sosiale medier medvirket til at Trump kunne vinne valget i 2016, til tross for massiv motstand selv i hans eget parti. Big Tech lovte at dette ikke skulle gjentas. Jen Gennai, sjefen for ansvarlig informasjon i Google, ble avslørt for åpent kamera, hvor han lovte at Trump ikke skulle bli gjenvalgt. Senere sensurerte Google videoen som avslørte deres eget løfte om angrep på demokratiet.

Ferguson skriver videre at sosiale medier er vår tids offentlighet. Makten som samles på få hender, er på et nivå verden aldri har opplevd. Han sammenligner det med den katolske kirkes makt før reformasjonen. Men kirken hadde ikke i nærheten av den makten som en Zuckerberg eller en Jack Dorsey har.

Disse plattformene, Facebook, Apple, Twitter, Google og Amazon, forkortes til FATGA. Nå har FATGA utstedt en fatwa mot Trump og andre konservative eller høyrevridde.

Også Mari Skurdal i Klassekampen er kritisk til utviklingen, og mener vi er vitne til at kapitalkreftene sparker en død hest:

Vel så viktig som å bekjempe trumpismen og autoritære bevegelser som hevder de kjemper den lille manns kamp, er det å begrense teknologiselskapenes makt. På samme måte som for hundre år siden, må politikere bryte opp selskapene. For den offentlige meningsdannelsen bør uka være en vekker om hvor farlig det er å ha alle eggene i samme kurv. Slik arbeiderbevegelsen i sin tid bygde egne publikasjoner og trykkerier for å formidle sitt verdensbilde, må sosiale bevegelser i dag sikre sin infrastruktur. Hvis ikke er vi prisgitt godviljen til Bezos og Co., som er nettopp dem vi må utfordre.

Det som virkelig er skremmende, er hvor fort utviklingen har gått. Veksten disse selskapene har opplevd, er uten sidestykke i historien, skriver Ferguson.

As recently as 2008, not one of them could be found among the world’s largest companies by market capitalisation. Today, they occupy first, third, fourth and fifth places in the market cap league table, just above their Chinese counterparts, Tencent and Alibaba.

World Wide Web startet som et desentralisert, nesten liberalistisk prosjekt. Men som alle andre områder hvor det er penger å tjene, så konvergerer makten seg. Og makt korrumperer. Noen har selvinnsikt nok til å innse at utviklingen går feil vei.

Following the violent far-right rally at Charlottesville in August 2017, Matthew Prince, chief executive of the internet service provider Cloudflare, described how he had responded: ‘Literally, I woke up in a bad mood and decided someone shouldn’t be allowed on the internet.’ On the basis that ‘the people behind the [white supremacist magazine] Daily Stormer are assholes’, he denied their website access to the internet. ‘No one should have that power,’ he admitted.

Så selv om «kuppforsøket» mot kongressen 6. januar var mislykket, så er det ifølge Ferguson ingen tvil om at Big Tech har lykkes i sitt kupp mot Trump.

Han viser til dommen Packingham vs North Carolina (2017), som fastslo at det var et brudd mot konstitusjonen å nekte seksualforbrytere adgang til sosiale medier, siden disse de facto fungerer som vår tids public square.

Sex offenders have a right of access to online social networks; but the President does not.

Seksualforbrytere har flere rettigheter enn en sittende president!

Men Trump er bare toppen av isfjellet. Så å si alle kontroversielle figurer som kritiserer islam, innvandring, koronatiltak etc. blir utestengt mer eller mindre automatisk.

Hårek Hansen er rådgiver for FrPs stortingsgruppe. I høst gjorde han et eksperiment på Facebook. Den ene dagen postet han et bilde fra den klassiske tv-serien «Jeeves and Wooster» av Hugh Laurie i blackface. Reaksjonene kom umiddelbart, han ble rapportert, antirasistene raste etc.

Dagen etter la han ut et bilde av Stalin, en av verdenshistoriens største massemordere. Ingen reagerte.

Doble standarder er ikke dobbelt så bra.

Trump stilles nå for riksrett for å ha oppfordret til vold. Ferguson sier det alle som kan se en video allerede vet, at man muligens kan si at Trump oppfordret sine tilhengere til å marsjere mot Capitol, men han sa de skulle opptre «peacefully and patriotically make your voices heard».

Ferguson sammenligner dette med hva Kamala Harris sa da hun var gjest hos Stephen Colbert 18. juni i fjor.

Harris condemned ‘looting and… acts of violence’, but said of the BLM protestors: ‘They’re not going to stop. They’re not. This is a movement. I’m telling you. They’re not going to stop, and everyone, beware. Because they’re not going to stop. They’re not going to stop before election day in November, and they are not going to stop after election day. And everyone should take note of that on both levels.’ What exactly was the significance of that ‘beware’?

På Twitter oppfordret Harris sine følgere til å donere penger til et fond som betalte kausjon for dem som ble arrestert i forbindelse med BLM-demonstrasjonene.

Nikole Hannah-Jones fra New York Times uttalte følgende:

Destroying property, which can be replaced, is not violence.

Men hennes Twitter-konto er selvsagt fortsatt åpen.

Konklusjonen til Ferguson er at valget ikke ble tapt av Trump eller vunnet av Biden:

There it was, right in front of their noses: Trump would lead the party to defeat. And he would behave in the most discreditable way when beaten. Those things were predictable. But what was also foreseeable was that FATGA — the ‘new governors’, as a 2018 Harvard Law Review article called them — would be the true victors of the 2020 election.

I Dagsorden 14. januar var Hans Rustad og Geir Furuseth også innom hvordan makten konsentreres og korrumperes.
 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.