Brev fra en leser som vil oss vel: -Dere bruker ord som er ukjente for vanlige folk og det skaper en barriere for å forstå hva Document skriver om. De kan tro det er sært. NRK snakker jo ikke om den dype staten. Vennligst lag en redegjørelse for de uinnvidde.

Kommentar: Dette er en konsekvens av at norske medier systematisk feilinformerer om USA. De introduserer ikke folk for begrep som kan kaste lys over ikke bare USA, men kanskje også Norge.

Ordet «Big» signaliserer at dette er selskaper som er så store at de kan diktere både marked og stat. En artikkel i amerikanske Spectator av historikeren Niall Ferguson viste til at blant dem fem største selskapene i verden i kapital er fire amerikanske og ett kinesisk. Dvs de er ikke amerikanske. De er transnasjonale. De er større enn de fleste nasjoners brutto nasjonalprodukt. De driver sin egen utenrikspolitikk.

By the network platforms, I mean Facebook, Amazon, Twitter, Google and Apple, or FATGA for short — companies that have established a dominance over the public sphere not seen since the heyday of the pre Reformation Catholic Church. None had malign intent. As recently as 2008, not one of them could be found among the world’s largest companies by market capitalization. Today, they occupy first, third, fourth and fifth places in the market cap rankings, just above their Chinese counterparts, Tencent and Alibaba.

Big Tech spiller på en annen bruk av ordet Big, Big Government. Det har vært i bruk lenge i USA og det har en negativ klang. Men det har også Big Tech fått og tilsvarende, Big Pharma. Big Pharma er de største farmasiselskapene. De som bestemmer pris på legemidler.

Norske medier liker ikke å blottstille de store selskapene. Det gjorde de gjerne den gangen venstresiden var i opposisjon. Men Big Tech er venstreorientert. De sensurerer konservative og kristne og er alliert med Demokratene og mediene som også har gått til venstre.

Denne dreiningen mot venstre skriver ikke norske medier om, ganske enkelt fordi de har foretatt samme reise selv.

I Norge burde man absolutt brukt begrepet Big Government, for staten er den største kapitalisten og kan bare ved sin markedsdominans oppnå at folk ikke sier på som strider mot den offisielle lære.

Sosialdemokratiet var som skapt for et politisk skifte i retning av et mer autoritært samfunn og pandemien har gitt et stort puff.

Den dype staten er et begrep som har fått relevans etter at det viste seg at CIA, FBI, NSA deltok i en operasjon hvor de overvåket Trump-kampanjen og svertet den i samarbeid med mediene og justisdepartementet.

Norske medier har til denne dag ikke blottlagt denne historien.

Vi har skrevet hundrevis av artikler om den dype staten. Noe må folk finne ut av selv. Det er bare å bruke arkivet.

La meg tilføye at sosialdemokratiet skjemmer bort borgerne og gjør dem late. De får alt servert på et fat. De trenger ikke gjøre noe selv. Det er bare å gape. Som å sitte på aldershjemmet allerede.

Men mange har oppdaget at NRK driver i søvnbissnis, ikke showbisniss,  og har vinket farvel til statlige medier for lenge siden.

Det er ganske kjedelig å bli tvangsforet i det lange løp. Bedre med den friske lufta på Document.

The tech supremacy: Silicon Valley can no longer conceal its power


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.