2020 var et merkelig år, preget av en hel verdens avgjørelse om å rasere den globale økonomien, med unntak av Kina og Sverige. Dette har aldri skjedd før.

Slik innleder Mark Steyn en bredside i Gatestone Institute, en redigert utgave av et foredrag han tidligere har holdt for Gatestone. Temaene har ikke blitt mindre aktuelle. Konsekvensene har vært store, så store at selve maktbalansen kan ha blitt forskjøvet.

This decision to tank the entire global economy is something that strengthened China, the creator of the virus, and the exporter of the virus, and weakened any opposition to China — and that is how they began.

This first year of the new weirdness ended with the United States government pretending that its principal threat is a domestic terrorism movement that does not exist.

Domestic terrorists

Det såkalte opprøret 6. januar brukes for alt det er verdt av Biden-regimet. I kjølvannet av stormingen av US Capitol spredde paranoiaen seg blant Demokratene.

We were told two weeks later that there were going to be mass insurrections, not only in Washington but in every state capital.

Blant annet Montpelier, Vermont gikk inn i lockdown. Men det kom ikke noe opprør. Flere datoer for potensielt opprør ble nevnt, først 4. mars, så 20. mars.

I have lived in countries that have real domestic terrorism movements. It is not something that one should concoct out of whole cloth lightly. No country blessed enough not to have a domestic terrorism movement should be inventing one.

Etter 9/11 var det annerledes. Da fortalte myndighetene det amerikanske folket at de skulle leve som normalt, ellers ville man la terroristene vinne. Men nå er Washington DC permanent bevæpnet, og det er bygd en mur rundt US Capitol. Amerikanere utsettes for en storm av løgner.

Les også: Hvor ble det av sannheten?

Korona og Big Tech

På grunn av Covid-19 og nedstengningene møter man færre mennesker, derfor er stadig flere avhengige av informasjon fra skjermene sine for å forstå hva som foregår. En håndfull milliardærer har fått definisjonsretten over hva som er virkelighet.

De skammer seg heller ikke, de innrømmer det åpent.

Google made an explicit announcement about this recently. They said that sometimes they would put warnings on things that are factually accurate because, even though they are true, they do not think it is in society’s interest for people to be seeing it.

Nok en gang er det elitenes dype mistillit til folket som viser seg. Ytringsfriheten betraktes som et abstrakt fenomen, ikke som en praktisk, fundamental verdi.

Kan det være så vanskelig? Det er jo bare å unngå fornærmelser mot imamer, transaktivister eller andre lettkrenkede grupper, sies det. Men slik mister vi vår frihet, bit for bit.

We have states, a few weeks ago issuing orders on who you were allowed to spend Christmas or July 4th with.

The ability to go to your church, the ability to open your hairdressing salon, the ability to go and get a cheeseburger at your local diner, all these abstract intellectual philosophical issues are now absolutely real for most people around the Western world. Yet, there has been very little pushback against it.

Sentralstyring

Det som overrasket Steyn var i hvilken grad amerikanere aksepterte den nye virkeligheten. Han parafraserer Lord Moulton, som sa at Staten kunne kreve at vi gjorde noen få ting, og forby noen få andre ting. Resten, rundt 80 prosent, skulle avgjøres av den enkeltes valgfrihet og manerer.

Now everything is law: How far you have to stand away from people. The realm of manners, in Lord Moulton’s phrase — choice — has shrunk to nothing.

Alt er regulert fra sentrum. Det er som om Zappa’s fantasifigur «The Central Scrutinizer» har tatt over. Orwell’s Big Brother er overalt.

The Guardian skrev at uansett hvordan pandemien ender, så bør samfunnet stenges ned annen hvert år. Dette ville være kjempebra for klimaet. Irland klarte tross alt å redusere klimautslippene sine ved å forby reiser mer enn fem kilometer fra hjemmet.

The idea that this is the new normal is deeply disturbing.

At the same time, we have had a serious crackdown on free speech, particularly in America during election year, and culminating on January 20th by the convergence of the Big State and Big Tech.

Avvikende meninger i transdebatten, klimadebatten eller debatten om vaksiner og nedstengning blir ikke lenger tolerert. Man risikerer å bli blokkert fra sosiale plattformer kun fordi man er uenige med de som styrer landet, selve grunnlaget for et fungerende demokrati.

For example, the Great Barrington declaration, which was written by three of the most prominent epidemiologists in the world from Harvard, Oxford, and I think it was Stanford. That was basically deleted from YouTube, banned from Facebook, simply because it contradicted the WHO, CDC official version of events.

Høyresiden henger som vanlig etter, og mumler om at private selskaper kan gjøre hva de vil. Men selskaper som Facebook og Google er mektigere enn de fleste nasjoner i verden, og vil snart få større makt enn USA.

Kinasyndromet

I tiår ble vi fortalt at handel med Kina ville føre til at Kina ble mer som oss. Men det motsatte har skjedd: Vesten blir mer som Kina, og vi har adoptert kinesernes normer som begrenser ytringsfriheten og gjør uenighet med myndighetene til en risikosport.

Globalisering betyr ikke at de skal få samme økonomi og frihet som oss. Globaliseringen betyr at vi skal få samme levevilkår og «frihet» som dem. Den teknologiske utviklingen har skapt et virtuelt åpent hull mellom Kina og Vesten, en slags digital versjon av Kinasyndromet.

American companies are afraid of offending China. American officials are afraid of offending China.

Da North Carolina vedtok en lov som begrenset tilgangen til ulike toaletter til det som stemte overens med biologisk kjønn, ble delstaten boikottet av en rekke selskaper i showbiz og sport etter press fra transaktivister.

On the other hand, when China says, «Homosexuality is a mental illness,» Disney, and the NBA, and all the other China shills that American corporations have become, all of those groups say, «No problem. We’re not going to say a word about it, and we are all going to continue sucking up to China.»

De engelsktalende land tenker kun kortsiktig. Men Kina tenker langsiktig og strategisk. De trenger ikke å bry seg om neste valg. Det samme kan sies om islam. Pandemien gjorde det åpenbart hvor avhengige verden har blitt av Kina.

China makes our aspirins. Good luck fighting a war against China over Taiwan because by the third day, China will have disrupted the supply chain of aspirins and suppositories. Our tech fighter pilots are all going to be flying into battle with splitting headaches and itchy posteriors.

China makes batteries. Everything that is with you right now is dependent on a battery, your telephone, your laptop, and all the rest of it.

Kina stjeler teknologi fra Vesten, og masseproduserer dette for en brøkdel av prisen. Samtidig skal vi ødelegge vår tilgang til billig energi for å redde klimaet, mens Kina pøser på med nye kullkraftverk.

Men oponionen i Vesten virker mest interessert i at Oprah intervjuer en middelmådig skuespiller som har blitt prinsessen av woke, siden hun ikke lærte å neie skikkelig som prinsesse i Storbritannia.

Les også: Meghan og Harry til BBC: – Vil ikke intervju-analyseres av kun hvite menn

Steyn utdyper i spørsmålsrunden

I spørsmålsrunden som etterfulgte foredraget, utdyper Mark Steyn noen av temaene.

 This is China’s moment. Take it as someone who grew up, in large part, in a great power in decline. There’s no real explicit handover day. People, in hindsight, expect to pinpoint the day that the baton was passed.

My great worry is that actually, the transfer to China has already happened.

You should actually get a 100% tax break if you bring your business home from China to the United States. You should get something like a 70% percent tax break if you move it to a non‑hostile nation, such as moving it from China to Indonesia, or to India, or to Vietnam, or some such.

The Big Lie

Steyn kommenterer løgnene fra mediene, som enkelte kaller «The Big Lie». Han er overbevist om at Joe Biden aldri vant valget, og føler kun avsky overfor hvor lemfeldig disse anklagene har blitt behandlet i rettsvesenet.

Han kommer med sterk kritikk av den lange historien valgfusk har i USA.

In Canada, in Slovenia, in the Netherlands, in Australia, ballot boxes do not get driven around. It’s one of the most basic things.

There are all sorts of disturbing elements that have been allowed to go on far too long here. The upshot is that half the country does not think that Joe Biden «won that election.»

Big Tech har rasert internett, noe som kan få dramatiske følger. Han nevner voldtektene i Köln, som ble begått av nyankomne muslimske migranter. Ingen aviser ville skrive om dette. Det var ulike kontoer på Facebook som lot sannheten piple frem. Uten Facebook ville trolig historien aldri blitt fortalt.

Men i dag hadde Facebook kvalt historien i fødselen. For nå samarbeider Facebook med myndigheter over hele verden.

For over 100 år siden ble Standard Oil delt opp ved tvang. Noe lignende må gjøres med Facebook, Google og de andre Big Tech-gigantene.

Facebook and Google and Apple have far more control over their business than Standard Oil did 110 years ago. The difference is that their business is knowledge and the access to knowledge, which is more important even than oil.

In Australia right now, Facebook is trying to cancel an entire country. We have left it far too late to take serious moves against these people.

USAs problemer er høyt skattetrykk og en ufattelig mengde reguleringer.

If you cannot make a widget in Massachusetts, it is generally because Massachusetts has an over‑regulated economic environment.

Woke

De krenkede massene overser viktige moralske komponenter i sin kamp for avkolonisering og Social Justice.

The fact that you’re rampaging around the Confederate general while wearing shoes made by child labor somehow does not impact on your moral virtue at all.

Mens dommere blokkerte president Trump da han forsøkte å deportere illegale migranter, får Biden fritt spillerom til å åpne grensene på vidt gap.

Skal man klare å bekjempe woke-galskapen kreves det organisering, mener Steyn.

The backlash will not come unless it is organized. My whole view is that unless you are prepared to surrender everything, surrender nothing.

The war on the past is straight out in 1984, straight out of Orwell: Who controls the present, controls the past. Who controls the past, controls the future. If you blow up the past, you make social engineering so much easier because there is nothing to go back to.

Trusselen fra Iran

På spørsmål om hva som bør gjøres med Iran, kan man ane fortvilelsen Steyn føler, uvanlig fra den kanten. Han vet ikke hvem som egentlig leder landet, bortsett fra at det ikke er Joe Biden.

They bring him out once every few days, take him to an ice cream parlor with a 40‑car motorcade. He manages to order the ice cream pretty competently.

Other than that, we know two things. That the Iranians are keen to finish their nuclear project. At the same time, that the United States, under its present government, is keen to get back into the Iran deal and deliver more pallets of cash to sweeten that deal.

Iran må tas på alvor, ikke på grunn av iranerne, men på grunn av hvordan de kan påvirke land i minefeltet rundt seg. Det islamistiske regimet i Iran er under sterkt press innenfra, og Vesten burde støtte de interne, regimekritiske kreftene ved å øke presset utenfra.

What we ought to be trying to do is connect the Iranian people with their great glorious past, which actually is a platform on which you can build a future. That again is one of Orwell’s lessons.

Mark Steyn: A Hinge Moment of History 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.