Oberstløytnant Arnaud Beltrame (1973–2018). Foto: Mission numérique de la Gendarmerie nationale / Wikimedia Commons.

Et minnesmerke over den franske politimannen Arnaud Beltrame, som ble drept av en islamterrorist i Frankrike i 2018 etter frivillig å ha tatt plassen til et gissel, har skapt storm:

En plakett i en park som er oppkalt etter Bernaud i Paris, forkynner at han var et «offer for sitt heltemot», skriver Le Figaro.

Det var den 23. mars 2018 at den 25 år gamle fransk-marokkaneren Redouane Lakdim, som hadde sverget troskap til den islamske staten (IS), skjøt og drepte en bilpassasjer i Carcassone, stjal bilen, forgjeves forsøkte å drepe politifolk, innen han stormet inn i et supermarked i Trèbes, der han drepte to kunder, tok et gissel og forlangte at den eneste overlevende terroristen etter angrepet i Paris i november 2015, skulle løslates. Lakdim aksepterte at Beltrame tok det kvinnelige gisselets plass, for siden å skyte ham og skjære over halsen hans på IS-maner, innen politiet stormet åstedet og drepte terroristen.

Beltrames bror Cédric mener at plaketten burde minne om at Arnaud døde som følge av islamsk terrorisme. I stedet er det som var ment som en æresbevisning, blitt oppfattet som en fornærmelse.

Deler av den politiske klassen i Frankrike er opprørt. Marine Le Pen twitrer i en kommentar at det er motbydelig å antyde at Beltrame var et offer for seg selv. Det er som om heltemot var en form for klønethet, kommenterer journalisten Mohamed Sifaoui.

Også François Jolivet, som representerer Macrons parti LREM, og republikaneren Lydia Guirous reagerer på lignende vis. Med uttrykket «offer for heltemot» oppnår man maksimal forvirring, kommenterer historikeren Bénédicte Chéron.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.