Nytt

Den franske politimannen som gikk inn i supermarkedet i den sørfranske byen Trebes og tok et gissels plass, er død av skadene, opplyser myndighetene. Hans navn var Arnaud Beltrame.

Innenriksminister Gerard Collomb brakte dødsbudskapet til det franske folk.

«Lieutenant Colonel Arnaud Beltrame has left us. France will never forget his heroism, his bravery, his sacrifice.»

President Emmanuel Macron hyllet også den modige politimannen, men det var en mer kjølig hyllest.

«He saved lives and honoured his colleagues and his country,» President Macron said of the officer.

Beltrame hadde i desember deltatt i en øvelse hvor nettopp et angrep på et supermarked var scenariet.

Jihadisten er nå identifisert som den 26 år gamle marokkaneren Redouane Lakdim. Han bodde i Carcassonne hvor han fulgte barna til skole hver dag. Naboene roser ham som vennlig og omgjengelig.

Telegraph kaller ham en simpel kriminell, men CNNs utsendte Melissa Bell, kunne fredag fortelle at han hadde stått på liste S over farlige islamister, i to omganger.

I nesten alle jihadistangrep har det vist seg at de har stått på S-listen. Franske myndigheter mangler verktøy til å følge med på hva de gjør.

Lakdim begynte sin jihadist-«spree» med å tilrane seg en bil i Carcassonne. Han drepte passasjeren og såret sjåføren. Like i nærheten av den berømte festningen i Carcassonne, så han en gruppe joggende politifolk og skjøt mot dem. En politimannn ble såret.

Lakdim satte kursen mot Trebes, der han stormet inn i et supermarked og skjøt en ansatt i kjøttdisken og en kunde.

Lakdim skrek Allahu Akbar og viftet med en kniv og pistol. IS har påtatt seg ansvaret.

Lakdim tok ett gissel og krevde at myndighetene skulle løslate Salah Abdeslam, den eneste overlevende jihadisten fra storangrepene i Paris 13 november 2015. Abdeslam ble tatt etter et lang tids ettersøkning i Molenbeek i Brussel. Han har nektet å si ett ord, hverken til politi eller domstol.

Det utviklet seg en gisselsituasjon i supermarkedet, hvor Lakdim holdt en kvinne. Det var da Arnaud Beltrame tilbød seg å ta gisselets plass. Han lyktes å plassere telefonen sin på bordet med åpen linje så kollegene kunne høre hva som foregikk.

Da de hører skudd innenfor stormer de supermarkedet og skyter Lakdim. Også Beltrame var truffet og døde senere av skadene.