Tavle

Bataclan-teatret i Paris. Foto: Céline / Wikimedia Commons.

Den 13. november 2015 ble 90 mennesker myrdet i Bataclan-teatret i Paris, i det aller grusomste av de koordinerte islamistiske terrorangrepene som fant sted i Frankrikes hovedstad den kvelden.

19. og 20. oktober 2018 skal den algerisk-franske rapperen Médine, som har utgitt et album med tittelen «Jihad», etter planen holde to konserter – begge allerede utsolgt – nettopp i Bataclan.

Bør han få gjøre det?

Protester mot konsertplanene kom så snart de ble kjent for en tid tilbake, men det som kanskje er den tyngste innvendingen mot arrangementene hittil, kommer fra Patrick Jardin – faren til 31 år gamle Nathalie, som ble drept under terrorangrepet i Bataclan.

I august skrev Jardin et brev til Frankrikes kulturminister François Nyssen, teaterets sjef Olivier Poubelle og eieren Arnaud Lagardère, skriver Corriere della Sera. Ingen av dem har svart.

Jardin er ikke nådig:

«Det er ikke normalt at en islamistisk artist opptrer i akkurat den salen. Det er som om det ble arrangert en nazi-forestilling i Dachau. Det finnes hundrevis av teatre i Paris, og Médine kan bruke et av de andre til konserten sin, men ikke Bataclan. Vi vil ikke la barna våre bli drept for andre gang»

heter det i brevet.

Marine Le Pen har protestert mot planene, og det samme har det republikanske partiet, men regjeringen virker ille berørt, skriver Corriere.

Statsminister Édouard Philippe har fremhevet «ytringsfriheten», men innenriksminister Gérard Collomb snakker om «offentlig ordensforstyrrelse», og La République En Marches talsperson i parlamentet Aurore Bergé kaller det hele «en fornærmelse mot ofrene».

Rapperen benekter at han er islamist. Likevel har han vært inne på å «korsfeste sekulære», og tekstene hans handler ikke sjelden om muslimers angivelige problemer i Vesten. Men disse blekner nok ved siden av de 90 drepte. Og hvordan kan assosiasjoner til jihad unngå å vekke særdeles vonde følelser hos de etterlatte?

Det hele burde være en no-brainer for kulturministeren, så hva er årsaken til nølingen? Tør ikke regjeringen sette foten ned, eller trenger de lang tid til å begrunne det?

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Les også