Wolfgang Sobotka og Hans Peter Doskozil under en pressekonferanse i Wien den 8. februar 2017. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix.

 

Etter diskusjoner internt i den østerrikske koalisjons­regjeringen om overtagelse av asylsøkere fra Italia, er forsvars­minister Hans-Peter Doskozil (SPÖ) og innenriks­minister Wolfgang Sobotka (ÖVP) blitt enige om at Østerrike bør avstå helt fra å delta i EUs omfordelings­program for asylsøkere. Som kjent har EU en tid hatt ambisjoner om å overføre ca. 160.000 asylsøkere som befinner seg i Hellas og Italia, til andre land i unionen.

En beslutning om ikke å ta imot noen asylsøkere overhodet kan bli tatt allerede tirsdag, heter det i en melding fra Austria Presse Agentur (APA), som er offentliggjort i Die Presse.

Østerrike skal allerede ha bidratt uforholdsmessig mye, lyder Doskozils begrunnelse for forslaget. Han viser til sammenlignbare tall fra EU, som viser at Østerrike i de senere årene har tatt imot en klart større andel asylsøkere enn Italia, nærmere bestemt 4587 pr. en million innbyggere. Italia tok i samme tidsrom imot kun 1998 asylsøkere pr. million.

Østerrike har gjort sitt, i følge Doskozil. De praktiske konsekvensene ville i første omgang bli å avvise 50 mindreårige asylsøkere som i øyeblikket befinner seg i Italia – ikke på grunn av antallet, men prinsipper.

Ved å fraskrive seg EU-samarbeid på dette punktet, inntar Østerrikes tradisjonelt dominerende partier en posisjon som ikke er svært forskjellig fra Frihets­partiets. Etter kunngjøringen fra de to statsrådene nøyer FPÖ-leder Heinz-Christian Strache seg med å konstatere at Østerrike har «all rett og fremfor alt plikt» til å si nei til omfordelings­programmet.

Vi ser altså at det politiske tyngdepunktet flytter seg høyre, og at de dominerende delene av partifloraen flytter seg etter velgerne.

 

Die Presse (APA) – Die Welt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂