Nytt

brenner

Nasjonalforsamlingen i Østerrike vedtok onsdag en innstramning i asylpolitikken som åpner for å avvise asylsøkere på grensen. I den forbindelse har østerrikerne planene klare både for å sette inn hæren på grensen, og å bygge et nesten 400 meter langt gjerde ved Brennerpasset på grensen mot Italia – hvor det er økning i mennesketrafikken.

Østerrikerne ønsker også å foreta kontroller ombord på togene som krysser grensen fra italiensk side, og at disse i motsatt fall vil finne sted så snart togene krysser grensen, skriver Il Sole 24 Ore. Avisens egen radiokanal Radio 24 melder at grenseovergangene vil bli kontrollert med scannere som er i stand til å oppdage mennesker som forsøkes smuglet i lastebiler.

Planene må anses som et østerriksk ultimatum til Italia: Enten slutter dere å skyfle asylsøkere videre nordover, ellers så stenger vi grensen for dem. Dette vil formodentlig bli sagt i klartekst i Roma i torsdag, da Østerrikes innenriksminister Wolfgang Sobotka møter sin italienske kollega Angelino Alfano. Etter møtet ventes det at Sobotka holder en pressekonferanse klokken 17 i Østerrikes ambassade.

Tyrols politisjef Helmut Tomac sier at migranter uten rett til å søke asyl vil bli sendt tilbake til Italia, «som må ta byrden med å hjelpe dem». Italia statsminister Matteo Renzi protesterer, men trolig til liten nytte. Østerrike har inntatt en posisjon som minner om østeuropeernes. Neste logiske skritt er marineblokade i Middelhavet.

 

Il Sole 24 Ore
NTB/Dagens Næringsliv