En av ulempene ved å lese norske aviser, er at man ikke får sammenhenger forklart for seg. Eller det gis forklaringer som i beste fall er ufullstendige, i verste fall villedende.

Nå som exodus til Europa er begynt for alvor, er «flyktninger» et av ordene man oftest hører. Når noen sies å være på flukt fra noe, er det push-faktoren fra dette noe på stedet som er viktigst, eller hva?

Ikke nødvendigvis. Noen drar, mens andre blir. Så mon tro om ikke pull-faktoren fra bestemmelsesstedet er like viktig?

Lesere av den italienske avisen Avvenire blir i dag opplyst om at en bestemt gate i Roma er blitt midlertidig tilholdssted for østafrikanere og syrere:

Largo Guido Mazzoni er et steinkast fra Tiburtina-stasjonen, bak bussterminalen. I et års tid nå har grupper av flyktninger fra Øst-Afrika gjort noen dagers opphold her. Om natten er gaten et improvisert overnattingssted for menn, kvinner og barn, som etter ilandstigningen tar en pause i Roma før de drar videre til Nord-Europa.

Leserne nyter også den luksus å bli fortalt om sammenhengen som på fagspråket kalles for brohodeeffekten, og som kommer frem under samtale med personene det gjelder:

ANNONSE

Der har de familie, venner og sosialtjenester som fungerer.

Sagt på en annen måte: Der kan de kolonisere på vertslandets regning. Mye bedre enn bare å komme seg i sikkerhet, så lenge det finnes idioter som lar seg utnytte på den måten.

 

«Accampamento Tiburtina», Avvenire 12. juni 2015 (papir, side 11)

ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629