Bildet: Frihetsgudinnen har en dragning for en ny type mennesker: Ressurssterke fra Europa som ser mørkt på fremtiden. Det er et underkommunisert fenomen, men finansielle rådgivere har oppdaget at kundene deres pakker sammen og drar. Fri fly av mennesker og kapital kan bli kostbart når tilliten forsvinner. Hva kan myndighetene gjøre? 

Det heter at jøder er kanarifuglen i gruva, som forteller når demokratiet er truet, men  også rike er en god værhane. Når rike mennesker pakker sekken og forlater Europa er det et umiskjennelig tegn på at de ikke har tro på fremtiden.

Det er investorrådgivere som oppdager at deres klienter ikke lenger er interessert i Europa, men flytter til oversjøiske land. En ting er å flytte penger, men når man fysisk forlater Europa er det noe annet og mer alvorlig.

Frankrike, Italia, Spania og Hellas har på bare ett år mistet 20.000 rike, med en formue på over 1 million dollar, ifølge «The Wealth Report 2017» laget av New World Wealth for den globale luksusmegler Knight Frank.

»Tværtimod venter vi en vis migration af de rigeste. Det giver et outflow af penge, som kan påvirke både valuta, aktiemarkedet og ejendomsmarkedet lokalt. Samtidig er det et dårligt tegn. Millionærerne er ofte de første, der flytter væk, fordi de har midlerne til det,« siger Andrew Amoils, researchchef for New World Wealth.

Vanligvis snakker ikke rike mennesker om hvorfor de flytter. De pakker bare sammen  og forlater landet i all stillhet. Men Amoils nevner «religiøse spenninger» som noe av det første, sammen med sosial uro, kriminalitet og synkende sikkerhet. Dette er akkurat de faktorer som kritikerne av det grenseløse, multikulturelle samfunnet har advart mot i årevis. Nå bekrefter utflyttingstrenden at de har hatt rett.

Han nævner stigende religiøse spændinger, social uro og den dæmper, de lægger på den økonomiske vækst som nogle af årsagerne til migrationen. Andre er høje skatter, kriminalitet og behandlingen af kvinder.

Høye skatter er også ved å bli en del av innvandringsregnskapet. Migrantener er mange, men ikke lønnsomme. Det er middelklassen i vertslandene som må betale omkostningene ved ny infrastruktur og høye trygdeytelser. Myndighetene viser så langt ingen forståelse for deres frustrasjon, men snakker om forskjellssamfunnet for å gi folk dårlig samvittighet. Høyres Kristin Vinje begrunnet forslaget om å droppe barnetrygden med at pengene trengs for å ta seg av alle innvandrerbarna som kan dårlig norsk fordi foreldrene ikke har hatt råd til barnehave. Men dette er bare halve historien: Vinje vet godt at mange foreldre ikke vil at barna skal gå i barnehave, de foretrekker kontantstøtte og egen kultur.

Slik kobles faktorer til hverandre som ellers kunne vært holdt adskilt, og myndighetene driver en slags negativ undervisning av skattebetalerne. De må selv finne ut av sammenhengene. Men hvordan skal de kunne bryte ut? Ved å flytte.

Rike mennesker kan lettest gjøre det, men andre vil følge etter. Mennesker i frie yrker, selvstendige næringsdrivende, talentfulle unge.

Tino Sanandaji har sagt at det største tapet Sverige lider ved masseinnvandringen ikke er omkostningene ved å ta seg av de som kommer. Det er det fremtidige tapet ved de som drar.

De som forlater Europa drar til Den nye Verden: Australia, New Zealand, Canada og USA.

Immigrasjonen er lønnsom: Australia tok imot 11.000 dollarmillionærer i 2016.

Aller øverst på listen over faktorer som ligger bak emigrasjonen står personlig sikkerhet og livsstil. Det er altså følelsen av at man ikke lenger er trygg og fremtiden for ens barn, og verdispørsmål, som får folk til å gjøre noe så drastisk som å bryte opp.

Hvor så man en norsk avis eller medie intervjue mennesker som forsaker alt de har byggt opp og reiser ut? Det ser man ikke, for det vil være det samme som å si at samfunnet stryker på tillit og vil kunne ha en selvforsterkende effekt. Mediene er blitt garanter for en fasade som må bevares. Det er slik autoritære samfunn fungerer.

Tyrkia mistet 6.000 dollarmillionærer i fjor. Erdogan er ikke good for business. Men det er heller ikke islam i Europa. Det er den brutale sannhet og ingenting kan skjule det lenger.

 

 

Artikkeln i Jyllands-Posten er bak betalingsmur.

https://jyllands-posten.dk/protected/premium/erhverv/ECE9413241/de-rigeste-forlader-europa/

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂