Fra «Ocean Viking» den 19. oktober 2019. Foto: Leger Uten Grenser / Twitter.

Av de 104 migrantene som befinner seg ombord på «Ocean Viking», kommer 47 fra Elfenbenskysten, 36 fra Mali, 12 fra Bangladesh, tre fra Kamerun, to fra Guinea, to fra Nigeria, én fra Niger og én fra Sudan. Ti er kvinner, hvorav ni uten mannlig ledsager, og 40 skal være mindreårige.

Det skriver den italienske avisen Avvenire, som har sin utsendte reporter Ilaria Solaini ombord på det norske migranttransportskipet.

Lett er det ikke å forstå hvorfor Europa skal ha noen moralsk plikt til å gi mennesker fra disse landene med penger nok til å betale menneskesmuglere, et nytt liv. Størstedelen av opphavslandene det er tale om, er fredelige, og Afrika er uansett et enormt kontinent som tilbyr muligheter på andre steder enn ens hjemsted.

Ikke sånn å forstå at det ikke finnes sårbare personer ombord. Det er masse sårbare personer i Afrika. Det er det forresten også i Europa, men disse sistnevnte er det tilsynelatende ikke så farlig med.

Solaini skriver at det befinner seg to søstre ombord. Helsepersonell ombord forteller videre at den største av dem dro hjemmefra med sin mors samtykke fordi onkelen hennes hadde lovt henne bort som kone til en eldre mann som hadde mistet sin kone. Og så var det tryggest å ta lillesøsteren med også i tilfelle hun kunne bli gjenstand for det samme.

Det er naturligvis ikke noe hyggelig at unge kvinner benyttes som handelsvarer på denne måten på det afrikanske kontinentet eller andre steder. Men er man virkelig nødt til å dra til Europa for å unnslippe en slik vanskjebne? Hva med den angivelig store risikoen for å bli utsatt for seksuell vold på veien?

Og er det Europas ansvar at denslags ukultur praktiseres i Afrika? Hvorfor skulle Europa i så fall privilegere dem som har råd til å reise fra en elendighet som andre må finne seg i?

Utsiktene for å få asyl i Europa på et slikt grunnlag, er naturligvis dårlige. Men det spiller mindre rolle. For dagens europeiske regjeringer viser det seg i praksis bortimot umulig å returnere avviste asylsøkere fra Afrika sør for Sahara.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂