Nytt

Migranttransport fra Nord-Afrika eller Tyrkia med seilbåt direkte til det italienske fastlandet sies å koste 7500 dollar pr. person, fra Hellas endel mindre. Den som under tyrkisk flagg transporterte 60 afghanere til den idylliske havnebyen Gallipoli ved Det joniske hav søndag kveld, kan således ha innkassert flere millioner norske kroner.

Men tapet av en staselig tolv meters seilbåt, som grunnstøtte et stykke fra gamlebyen av den søritalienske turistmagneten, var nok en strek i regningen både for smuglere og migranter, som må ha utsatt seg for en viss fare idet de forlot fartøyet. Kanskje var det den sterke vinden i Italias sørøstlige hjørne som spilte menneskesmuglerne et puss denne kvelden. Migranttransporten har altså skjedd på 1. klasse, men ikke alt gikk helt som planlagt.

De som tar seg fra Afghanistan til Italia og tilbakelegger den siste etappen i seilbåt, er åpenbart ressursterke personer. Man kan spørre seg hvor pengene kommer fra.

Hvor mange i Afghanistan er det som kan reise 7500 dollar på hjemstedet? Det er nærliggende å tenke seg at den hele tiden voksende diasporaen av afghanere i Europa trer støttende til. I så fall har vi å gjøre med en voksende femtekolonne i vår midte som legger til rette for ankomst av enda flere invasjonsstyrker – en ond sirkel som det vil bli stadig tyngre å bryte.

Italienske lokalmedier melder at nødetatene rykket ut etter å ha fått flere oppringninger fra øyenvitner på stedet, hvor det stadig befinner seg mange turister i september. Søk etter personer i området rundt båten gav intet resultat, og det er sannsynlig at alle migrantene ombord klarte seg. Disse er siden blitt fraktet til et mottak i Otranto, på den andre siden av den italienske støvelens hæl. Det er nok tvilsomt om de noen gang forlater det europeiske kontinent.

 

Piazza Salento – Lecce SetteLa Repubblica