Åpningen på fransk side av motorveitunnelen under Mont Blanc. Foto: Kristoferb / Wikimedia Commons.

Da Vesten trakk seg ut av Afghanistan etter Talibans revolusjon, ble en rekke afghanere evakuert til vestlige land som hadde hatt militærstyrker der.

Til Italia kom det hele 5000 personer, som av innenriks­departementet i Roma ble forespeilet et «fullt og varig integrerings­forløp».

Ikke alle ser ut til å være interessert i dette tilbudet.

En marokkaner bosatt i Spania ble fredag kveld arrestert, fengslet og siktet for menneske­smugling etter et forsøk på å transportere seks afghanere som alle var blitt evakuert fra Afghanistan til Italia, over grensen til Frankrike med bil gjennom motorvei­tunnelen under Mont Blanc.

Afghanerne, fem voksne og ett barn, var uten pass fordi de har søkt om beskyttelse i Italia, slik regelverket forordner, melder ANSA – en søknad omstendig­hetene tilsier at de ville ha gode sjanser til å lykkes med.

Men til forskjell fra smugleren ble det som i fravær av reise­dokumenter var et forsøk på ulovlig grense­passering, ikke ens­betydende med noen inne­sperring. Det italienske nyhets­byrået kan opplyse at afghanerne er blitt tatt hånd om av Røde Kors i Aosta.

Det er naturligvis et åpent spørsmål hvor mange ulovlige migranter som klarer å ta seg ubemerket ut av Italia, likeledes hvor mange av de 5000 evakuerte afghanerne som også vil forsøke det samme.

Det er likevel ingen dristig gjetning at programmet for det «fulle og varige integrerings­forløpet» som innenriks­departementet har satt opp, neppe vil få hendene fulle med reelle integrerings­aktiviteter – men julebordet blir nok ganske bra.

Bakgrunnen for Italias og andre vestlige lands evakuering av afghanerne ser ut til å være en slags takk­nemlighets­gjeld til personer som har løpt personlig risiko i tjeneste for de respektive landene.

I lys av det skulle man kanskje tro at slike relasjoner hadde skapt noen bånd mellom afghanerne og landene de arbeidet for. Men her har vel snarere Vesten anvendt en tankegang med utgangspunkt i noen lojalitets­prinsipper og mentale kategorier som ikke er så mye verdt i muslimske klansamfunn.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂