Mer enn 123.000 mennesker er evakuert fra Afghanistan siden 15. august. Det amerikanske utenriksdepartementet ber nå om akutt veiledning etter at eldre afghanske menn presenterte barn som sine koner.

De siste ukene har Biden-administrasjonen hjulpet et stort antall afghanere med å flykte til destinasjoner i USA, Europa og Midtøsten. Men det har allerede blitt klart at mange mottakerland er dårlig forberedt på møtet med afghansk kultur. Ifølge Daily Mail ber det amerikanske utenriksdepartementet nå om akutt hjelp fra amerikanske myndigheter for å kunne håndtere situasjonen med barnebrudene som ankom blant annet flyktningsenteret i Fort McCoy i Wisconsin.

Barneekteskap, det vil si ekteskap mellom en voksen mann og en mindreårig jente, er vanlig i afghansk kultur. Selv om det er ulovlig i henhold til afghansk lov for en person under 18 år å gifte seg, har det likevel blitt mulig med ekteskap mellom voksne og barn på grunn av tradisjonen at en jente regnes som voksen når hun gifter seg. Det er derfor ikke uvanlig at jenter helt ned i tiårsalderen gifter seg med voksne menn. Polygame ekteskap er også vanlige, ettersom en mann har lov til å ha opptil fire koner i henhold til islam.

Men polygami, barneekteskap, seksuelle overgrep og menneskehandel er forbudt ved lov i USA. Straffene er strenge, og USA har også innført sanksjoner mot land som ikke bekjemper denne type kriminalitet. Dette har nå ført til problemer på mottakene som tar imot de evakuerte afghanerne, da eldre afghanske menn blir fulgt av koner som er barn etter loven. Det har også kommet frem at jenter har blitt voldtatt etter å ha blitt tvunget til ekteskap for å rømme fra Afghanistan.

I en rapport med tittelen Afghanistan Task Force SitRep No. 63 sendt til alle amerikanske ambassader 27. august, sies det blant annet at «mottakspersonellet i Fort McCoy rapporterte om en rekke tilfeller av mindreårige jenter som ble presentert som gift med voksne afghanske menn, så vel som polygame familier.» Utenriksdepartementet ønsket ikke å kommentere rapporten, men sier at de tar anklagene svært alvorlig.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.