Når noe går samfunnsmessig galt, eksempelvis hva gjelder fremmedkulturell innvandring til et land, er politikerne som hadde makten da det skjedde, uten skyld i fadesen? Har politikerne intet ansvar for eller skyld i eksempelvis ran eller voldtekter som begås av utlendinger i Norge, når de har skapt en politikk som umuliggjør å få gjerningsmennene sendt ut av landet fortere enn svint? Også i det offentlige skal konsekvenstenkning og ansvarlighet fremelskes hos mennesker som gjør krav på å behandles som voksne, og da følger eventuell skyld med som nisse på lasset om makthaverne forgår seg på den ene eller andre måten.

Bli abonnent eller logg inn – hvis du allerede er abonnent – for å lese denne artikkelen. Pluss-artikler blir frigitt 24 timer etter publisering. Arkiverte artikler er forbeholdt abonnenter.