Sakset/Fra hofta

Kapittel 6: På bedringens vei

 
August 2014

I en folkerik nasjon som Nigeria, hva gjør man når det blir forbundet med livsfare å håndhilse på sine venner? Nigeria hadde sin egen vri: De innførte “the ebola handshake” – en hilsen med lukket hånd, også kalt “the power salute” – som bredte seg raskt via sosiale medier og TV. Også i den katolske kirken, hvor man har en lang tradisjon for håndhilsninger i forsamlingen som et uttrykk for enhet og kjærlighet til hverandre, ble denne hilsenen nå lagt bort, man brukte “the power salute” istedet! Noen valgte også å stå over nattverden, siden presten gir denne med bare hender, uten hansker. Salget av desinfeksjonsmidler for hendene skjøt i været, så mye at butikkene tidvis gikk tomme.

The ebola handshake (power salute)

The ebola handshake (power salute)

 

Den første friskmeldingen som avisene meldte om den 16. august, viste seg dessverre å ikke være tilfelle. I flere medier ble det slått opp med navn og bilde, at Dr Ameyo Stella Adadevoh, den tidligere nevnte kvinnelige overlegen som var den første nigerianeren med bekreftet ebolasmitte, var skrevet ut fra karantenen. Nyheten skapte håp og glede, men det ble snart klart at virkeligheten dessverre var at legen var død, og var blitt tatt ut fra isolasjonssenteret av den grunn. Den som ble friskmeldt var derimot en av hennes medarbeidere, Dr Ada Igonoh. Forvirringen kan ha kommet av at navnene deres, Ada og Adadevoh, er blitt forvekslet. Lykken for Ada Igonoh og dem som stod henne nær var selvsagt ikke mindre fordi avisene hadde meldt feil navn, og hele den fantastiske historien om hvordan hun overlevde, kan leses her: http://thenewsnigeria.com.ng/2014/09/16/how-i-survived-ebola-dr-ada-igonoh/

Dr Ada Igonoh

Dr Ada Igonoh, ebola survivor

Nesten samtidig med henne ble 4 andre pasienter friskmeldte, og sluppet ut den 19. august.

Den 22. august blir imidlertid to nye ebola-tilfeller bekreftet blant de som holdes under overvåkning. Det dreier seg om Justinas forlovede, samt kona til en mannlig helsearbeider som var blitt smittet. Det nye med disse to, er at de ikke tilhører gruppen med mennesker som hadde hatt direkte kontakt med Sawyer, men om ektefellene til disse. Nigeria hadde altså fått sine første tilfeller av ebolasmitte blant gruppen med sekundære kontakter. Denne gruppen blir ikke isolert, de får reise hjem mens de holdes under overvåkning, men de frarådes sterkt å reise noe sted i overvåkningstiden. Det blir med andre ord en form for selvpålagt, men ikke tvungen isolasjon. Fram til nå hadde ingen av de sekundære kontaktene vært smittet. Disse to siste tilfellene forandret nå på det. Bekymringen var stor for at man skulle se en oppblomstring i ebolatilfeller som følge av at flere sekundære kontakter begynte å bli syke.

Med de to nye tilfellene og deres kontakter, økte antall personer under overvåkning til 213. Imidlertid var 67 personer som var under overvåkning nå ute av karantene etter å ha nådd 21-dagers grensen. Og for hver dag som gikk nå, økte sjansen for at de som fortsatt var under overvåkning, ville slippes fri uten å ha fått symptomer.

Virkelig gode nyheter får man den 26. august, når helseminister Onyebuchi Chukwu kommer med en uttalelse i media om at Nigeria har klart å holde Ebola-utbruddet under kontroll, og at det nå er igjen kun én med bekreftet ebola på sykehuset. Dagen før, 25. august, var to ebolasyke blitt friskmeldt og sendt hjem, en mannlig doktor og en kvinnelig sykepleier.

Den gjenværende syke er ett av sekundær-tilfellene, kona til en helsearbeider som hadde kontakt med Sawyer. Hun ble sagt å være i stabil tilstand, men fortsatt under behandling på isolasjonsavdelingen. 7 av de bekreftede ebolasyke har overlevd sykdommen, og er blitt sendt hjem.

Dette var gode nyheter. En hel nasjon trakk et lettelsens sukk: Det så nå ut som marerittet virkelig snart ville være over.

 

 Til kapittel 1

 Forrige kapittel

 Neste kapittel

 

Referanser

Ebola: Handshakes dwindle in Enugu

Nigeria May Have Halted Ebola’s Advance as Doctor is Discharged

Nigeria Has Contained Ebola, Minister of Health Says