Nytt

Under høringen i Senatets utenrikskomite sist uke kom den nye amerikanske ambassadøren til Norge, George James Tsounis, med noen oppsiktsvekkende uttalelser om Fremskrittspartiet.

usa.giorgos_tsounis_117196783

 

Det var den republikanske senatoren John McCain som fikk Tsounis ut på glattisen.

– Etter høstens valg har Norge fått en sentrums-høyre koalisjon som omfatter anti-innvandringspartiet Fremskrittspartiet. Hva tror du det var ved dette partiet som appellerte til velgerne? spør McCain.

– Takk senator for dette viktige spørsmål. Norge er stolt av å være et åpent demokratisk samfunn. Et biprodukt av å være et åpent samfunn som setter ytringsfrihet høyt er at du har noen marginale elementer som har en mikrofon som de benytter til å spy ut sitt hat, men la meg samtidig legge til at Norge har vært raske til å ta avstand fra dem. Vi vil fortsette å arbeide sammen med Norge ….

Her bryter McCain inn.

– Har regjeringen tatt avstand fra dem? De er del av koalisjonen!

McCain slår ordene inn og får Tsounis til å miste fatningen.

– La meg korrigere meg selv, sier han to ganger, eller rettere: – Jeg dummet meg ut! – Det er et åpent samfunn og det overveldende flertall blant befolkningen og i nasjonalforsamlingen står ikke for dette.

Tsounis har ikke forstått at han likevel tar avstand fra og fordømmer ett av regjeringspartiene i det landet hvor han er sendt av Barack Obama for å være USA fremste representant. Det er utrolig klønete.

McCain kan ikke la være, men må avslutte med en drepende kommentar.

– Takk, jeg har ingen flere spørsmål til disse utrolig kvalifiserte kandidatene. Ordet utrolig har en dobbeltbetydning, og betyr her det motsatte.

Tsounis sier innledningsvis at han ikke har besøkt Norge. Han løper tom for svar tidlig i utspørringen, men noe så elementært som å forstå spørsmålet fra senator McCain, burde man forvente av en kommende ambassadør.

 

Hele høringen ligger her: http://www.foreign.senate.gov/hearings/nomination-01-16-2014

McCains utspørring av Tsounis begynner ved ca 60 min