Nytt

Aschcroft, mannen som er nominert til ny amerikansk forsvarsminister, sa under Senats-høringen onsdag at han tilbøyelig til å mene at USA burde levere våpen til regjeringen i Kiev.

Det var en uttalelse som nok fikk alarmen til å gå i Moskva. Ashcroft kommer innenfra Pentagon. Han kjenner systemet. Hans ord har vekt. Når han tør å si noe slikt – på spørsmål fra John McCain – i en åpen høring, må han ha visst at han er på trygg grunn.

Våpen til Kiev vil med et slag endre balansen. Separatistene vinner fordi de har tyngre og mer sofistikerte våpen enn den ukrainske hæren. Hvis USA velger å korrigere ubalansen, vil Putin bli utfordret. Hvordan vil han svare?

USA har i et århundre slitt med Sovjetunionen og besitter stor ekspertise. En gruppe frivillige med bl.a. tidligere Moskva-ambassadør Ivo Daalder i spissen, har påtatt seg å samle inn 3 milliarder dollar til våpen til Ukraina, fordelt over tre år.

Det sier noe om bekymringen og alvoret i situasjonen, og at USA ikke kommer til å sitte stille og se på at Putin river opp Europas sikkerhetsstruktur.

 

Les også

-
-
-