Nytt

Det meldes at et tyvetall pansrede personellkjøretøyer er på vei mot byer som pro-russiske aktivister har overtatt i Øst-Ukraina. Kiev ser endelig ut til å gjøre alvor av ultimatumene.

Det er over et døgn siden det siste utløp. Ventetiden har skapt usikkerhet om Kiev mener hva de sier. Det har gitt Putins stormtropper anledning til å erobre offentlige bygninger i enda flere byer. Det er nå snakk om ni. Den siste i rekken var Horlivka.

ukraina.bloody.østDet ser ikke pent ut når de maskerte mennene går til aksjon. De opptrer med stor brutalitet. Det er sannsynliggjort at russiske spesialstyrker og andre russere deltar i sjokkaksjonene. Brutaliteten er tilsiktet, den er ment å lamme motstand og skremme tilskuere fra å intervenere.

Moskva vil gjerne ha det til at det er en folkeoppstand i Øst-Ukraina. Det er langt fra sannheten. Det er snakk om små grupper som når sine mål med vold.

In a nation of 44 million, it became clear that a few hundred men, operating on the eastern fringes of the country with guns and unmarked uniforms, have brought Ukraine to a deeply dangerous juncture.

Det vet en hel verden, men nettopp dette ser ut til å hisse opp Putins tilhengere enda mer. Det er en blanding av nasjonalistisk propaganda og kynisk maktpolitikk som skremmer ukrainerne. De føler de har med hensynsløse og irrasjonelle mennesker å gjøre.

En kvinne i en av byene som intervjues av BBC sier hun frykter at det vil bryte ut borgerkrig. Det er følelsen hun får når hun går ut på byen og ser de maskerte mennene i aksjon.

Slobodan Milosevic og det storserbiske partiet i Bosnia benyttet samme sjokktaktikk overfor bosniakene bånde før og etter krigen i Bosnia. Volden lammer mostanden.

Kiev vet ikke helt hvilket ben de skal stå på. Presidenten foreslår folkeavstemning i det ene øyeblikk, og FN-observatører i det neste. Nå ser det ut til at de vil forsøke med militærmakt. Men skal de vinne med militærmakt må de benytte overlegen styrke. Aktivistene vil trolig gjøre motstand, og da kan Putin ha påskuddet til å rykke inn.

The confused and passive response underscored Kiev’s limited options in challenging pro-Russian militants and their backers in Moscow. Too assertive a response could cause heavy civilian casualties and play into Moscow’s narrative that Russians and Russian speakers in Ukraine are threatened and need protection. Too timid a response risks inviting more meddling from Moscow or giving free rein to local armed militants.

Kanskje det hele er avtalt spill. Det er utenkelig at ikke Putin har tenkt flere trekk frem og bestemt seg for hva som kommer til å skje.

Vesten, les USA og EU, er på etterskudd. Det snakkes om militærleveranser til Ukraina, men ikke offensive våpen. Det er nettopp denne dobbeltkommunikasjonen som undergraver Kievs selvtillit. USA sier «vil vil gjerne hjelpe», men så kommer en reservasjon, og reservasjon viser at man gjerne vil gå tørrskodd over vannet. Det holder ikke. Også på det økonomiske området er hjelpen begrenset. Beløp i størrelsen 1 milliard dollar strekker ikke til.

Hvis Kiev skal ha styrke til å stå imot, må de vite at Vesten backer dem med mer enn ord. Så langt har det vært spinkelt.

 

http://www.washingtonpost.com/world/ukraine-stymied-by-a-few-hundred-men-with-guns/2014/04/14/2f4bc1fa-c3bb-11e3-bcec-b71ee10e9bc3_story.html

http://www.nytimes.com/2014/04/15/world/europe/russia-east-ukraine.html?emc=edit_th_20140415&nl=todaysheadlines&nlid=30317720&_r=0