Nytt

Selvutnevnt statsminister i den prorussiske utbryterenklaven Donetsk, Alexandr Borodaj, hevder at 50 av hans menn ble drept av Kiev-styrker i kampen om flyplassen mandag. Kiev led like store tap, mente han.

– Det ligner på krig og det er krig, sa Borodaj.

The Ukrainian military conducted a major operation on Monday to take back the airport, which militants had only seized a few hours before. It was the first aggressive move against the fighters and came just one day after a national election in which a Ukrainian billionaire, Petro O. Poroshenko, won in a landslide. Mr. Poroshenko has pledged to take on the separatists, whom he has compared to Somali pirates.

Alexander Borodai, the premier of the Donetsk People’s Republic who has been a central player in the motley collection of separatist leaders, said that while the pro-Russian fighters’ casualties were high, so were those of the Ukrainian military.

“This is war,” he said. “Our losses are serious. But our opponents losses are not less, and maybe even more.”

Krigen begynner å påvirke folks hverdag. På togstasjonen ba annonsøren publikum om å gå ned i en undergrunnstunnel og vente der. Det var skyting i byen. Togene går flere timer forsinket og det er ikke mulig å kjøpe billett til områder utenfor Donetsk. En familie som skulle følge døtrene på døveskole måtte gjøre vendreis. De hadde ventet i to timer og visste ikke når eller om de kunne vende hjem. Folk føler at strengen til hverdagen, til hjem og det vante plutselig kan bli skåret over. De lever på en knivsegg.

One family standing with their two deaf daughters who study at a special school for the deaf here had been waiting in the underground passageway for two hours for a train that would take them back to their hometown. The school was closed after yesterday’s shooting.

“I have no words for this,” said Nikolai, their father, as his two daughters, ages 11 and 16, looked on. He declined to give his full name, fearing for his safety. “What will happen to us?”

 

http://www.nytimes.com/2014/05/28/world/europe/ukraine.html?_r=0