Vladimir Putin må enten ta rev i seilene, eller risikere at han tar Russland inn i ukjent farvann.

Indikasjonen på at separatistene skjøt ned passasjerflyet, er allerede sterke.

To av de fremste lederne for den såkalte Donetsk-republikken, er russere med kjente forbindelser til russisk sikkerhetsvesen, skriver the Times.

The rebels’ two most visible spokesmen are Russian citizens with documented links to Moscow’s security services. This is one of many reasons why western calls to de-escalate the crisis are directed at the Kremlin. The crisis has now escalated with a suddenness and human cost that even the most pessimistic of observers would not have predicted.

USA advarte nylig om at separatistene har fått nye og tunge våpen. Det var på den bakgrunn at Obama varslet nye sanksjoner denne uken. Putin har ikke tatt signalet om å backe ut og innstille støtten.

Separatistene skjøt ned et Antonov-fly mandag. Separatistene har fått makt til å skyte ned fly i 33.00o fots høyde, og de er triggerhappy. Nå kan de påføre Kiev smertefulle tap og ydmykende nederlag.

Men de har ikke tatt høyde for at internasjonal sivil lufttrafikk fremdeles passerer over det østlige Ukraina. En flyekspert fortalte BBC på morgenkvisten at ICOA, den internasjonale flyorganisasjonen, ikke har erklært dette området for farlig. Eksperten var forlegen og beklemt. Sørkoreanske fly unngikk Øst-Ukraina helt fra mars av.

Separatistene er fribyttere, som gjør hva de vil. Putin må stilles til ansvar. Det er han som har sluppet dette løs.

Vladimir Putin has enjoyed more than a decade of mounting notoriety as a spoiler and maverick in international affairs, but his place in history may be defined in the next few days. He must immediately and categorically disown the so-called Donetsk People’s Republic, a self-appointed clique of extremists on a mission to tear Ukraine apart. He must pull back any Russian heavy weaponry close to the Ukrainian border. He must forswear the bullying that has characterised his approach to successive Ukrainian governments since 2005 and he must show genuine support for the administration of President Poroshenko by stopping the flow of paramilitaries that is turning his neighbour into the first European war zone of the 21st century.

Nedskytingen betyr også et vendepunkt for EU. EU ville ikke være med på USAs opptrapping av sanksjonene denne uken. EU holder igjen. Handelen og vennskapelige forbindelser betyr mer. Selv amerikansk næringsliv brummer. Nå blir en slik tilpasning til Moskva vanskeligere å forsvare.

http://www.thetimes.co.uk/tto/opinion/leaders/article4150554.ece

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.