Nytt

Det høres ut som kuriosa, men sier noe mer. Den tyske Bundesligaklubben Schanke 04 har fått trøbbel fra muslimer etter at det ble oppmerksomhet rundt en klubbsang fra 1924. Sangen har vært sunget før alle kamper i 85 år. Det var først da tyrkiske aviser skrev om sangen at bråket begynte.

Det er en av disse tullesangene som ingen riktig vet hva betyr. De skal ikke tas bokstavelig.

Sangen er på mange vers. I det tredje nevnes profeten Muhammed.

Det er denne del af tredje vers, der har affødt protesterne:

«Mohammed war ein Prophet,
der vom Fußballspielen nichts versteht.
Doch aus all der schönen Farbenpracht
hat er sich das Blau und Weiße ausgedacht.»

Teksten kan løseligt oversættes til:

«Muhammed var en profet,
som ikke forstod sig på fodbold,
men af alle farver der findes
valgte han blå og hvid.»

Ifølge Süddeutsche Zeitung har klubben fået flere hundrede mails fra muslimske Schalke-fans, som truer med boykot, hvis ikke teksten bliver ændret.

Klubbens formand Hans-Joachim Dohm tager kritikken med ro.

«Først må vi have afklaret om det er en kunstig harme, eller om der er en reel kritik,» siger Hans-Joachim Dohm til Süddeutche Zeitung.

Man har bedt en islam-kyndig se på teksten, heter det. Men en islam-kyndig er irrelevant. Sangen «betyr» ingenting. Den er fra en tid hvor det var lov å spøke og tulle. Det er det plutselig ikke lenger. Noen mangler totalt humor, og ser fornærmelser og krenkelser i alt.

Det er tankevekkende at det er tyrkiske aviser som utløser bråket. Et tyrkisk EU-medlemskap ville trolig gjøre tyrkiske medier og offentlighet til smaksbestemmere i Europa. Den situasjonen har vi allerede med millioner av tyrkere i Tyskland.

Her er teksten som sendte tysk storklub i krise