Nytt

Tysk etterretningstjeneste mener at den nynazistiske gruppen som trolig står bak drapene på 10 innvandrere fra 2000 til 2007 kan ha hatt medhjelpere. Gruppen «Nasjonalsosialistisk undergrunn» (NSU) ble oppdaget som følge av at to av medlemmene, Uwe Mundlos og Uwe Boehnhardt, ble funnet døde i en bobil etter et bankran. De to skal ha tatt selvmord, men i bobilen ble det bla funnet en tjenestepistol som tilhørte en politikvinne med innvandrerbakgrunn som ble drept i 2007.

En tredje erklært nynazist og de to mennenes samboer, Beate Zschäpe, ble umiddelbart etterlyst, og meldte seg selv etter å ha satt fyr på deres felles bolig. Brannen ble sannsynligvis påsatt for å skjule spor, men politiet fant likevel en pistol som er brukt ved åtte av drapene samt flere videofilmer hvor Mundlos og Boehnhardt skryter av de mange drapene på innvandrere.

Tyske medier døpte drapene på de åtte tysk-tyrkerne og en tysk-greker mellom 2000 og 2006 for «Döner-mordene», da alle ofrene var butikksinnehavere.

Politiet har pågrepet ytterligere en mann, siktet for å ha samarbeidet med gruppen.

Saken har rystet Tyskland, og politikere og medier krever nå en granskning av landets etterretningstjeneste:

Afsløringen i weekenden af, at tre tyske nynazister har stået bag 10 uopklarede drab på indvandrere siden 2000, har skabt bestyrtelse og medført krav om, at den tyske efterretningstjeneste skal ses grundigt efter i sømmene.
Kritik af politiet

Politikere og medier har rejst kritik af, at hverken politiet eller efterretningstjenesten har været i stand til at opklare drabene, og der er frygt for, at nynazisterne er blevet beskyttet af dele af efterretningstjenesten eller politiet.

Det var den tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrich, der søndag for første gang erkendte, at en stribe mord på udlændinge og likvideringen af en kvindelig betjent er begået af en højreorienteret terrorgruppe.
Frygt blandt tyrkere

Afsløringen har skabt frygt i det tyrkiske samfund i Tyskland. Otte af de dræbte er tyrkere.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel sier drapene en skjendsel for Tyskland, og den tyrkiske utenriksministeren krever en omfattende granskning:

«Anholdelsen af medlemmer af en nynazistisk terroristorganisation viser, hvor ret vi har haft i vores advarsler om det ekstreme højre, racismen og de xenofobiske handlinger og indstilling,» siger den tyrkiske udenrigsminister ifølge Reuters.

En rekke politikere har også anmodet Merkel om å forsøke å forby det sterkt høyreorienterte partiet NPD. Partiet har sete i to regionale forsamlinger og mottok 7.5 millioner kroner i partistøtte i 2010. Et forsøk på å forby partiet i 2003 ble underkjent av tysk rett da bevismaterialet som ble benyttet kom fra betalte informanter.

«Jeg vil gerne se endnu et forsøg på at forbyde NPD på den politiske dagsorden,» siger Joachim Herrmann, der er indenrigsminister i Bayern, ifølge Reuters.

Og han bakkes op ad lederen af det konservative parti Christlich-Soziale Union (CSU).

«Retten er nødt til ændre dens indvendinger. Karlsruhe er nødt til at ændre sit syn,» siger Horst Seehofer ifølge Reuters.

Jyllands-Posten: Nynazistiske drab ryster Tyskland

Jyllands-Posten: Nynazister fik hjælp til indvandrerdrab