Vi er stolte over å offentliggjøre at utenriksminister Espen Barth Eide blir årets Stiklestadprofil under Olsokdagene på Stiklestad 2024. Temaet for Olsokdagene 2024 er «TRYGG?», skriver ledelsen ved Stiklestad nasjonale kultursenter i en melding på sine nettsider. Olsok er feiringen av Olav den helliges dødsdag 29. juli, og Olav II er Norges nasjonalhelgen. Det gjenstår å se om Barth Eide (Ap) faktisk vil ære den som æres bør på Stiklestad.

TRYGG?

Temavalget TRYGG, med spørsmålstegn, inngår i arbeidet frem mot Nasjonaljubileet 2030, skriver Stiklestad nasjonale kultursenter (SNK), om kristningsjubileet som nå er omdøpt til et mer uforpliktende nasjonaljubileum, og der en muslim, det vil si stortingspresident Masud Gharahkhani fra Iran, er satt til å lede programarbeidet.

«Temaet for 2024 er med utgangspunkt i landslovsjubileet og tusenårsjubileet for kristenretten «VERDIER I LOVVERKET». «TRYGG?» er SNK sin tolkning av det. «I tillegg er temavalget på Stiklestad inspirert av en verdenssituasjon preget av både væpnet konflikt og politisk uro, samt en polarisering av den offentlige samtalen, som gjør at begrepet trygghet – og i forlengelsen av det også utrygghet – fremstår uhyggelig relevant», sier museumsleder Ingegerd Eggen ved SNK ifølge museets nettside.

Og videre:

Barth Eide har takket ja

«Under Olsokdagene 2024 vil vi derfor nærme oss «TRYGG?» i fortid, nåtid og fremtid og i alt fra de store samfunnstemaene til de nære og personlige spørsmålene». Med dette som bakteppe er det en stor glede at Espen Barth Eide har takket ja til å være årets Stiklestadprofil. Barth Eide har vært utenriksminister siden oktober 2023. Frem til da var han klima- og miljøminister. Han har også bred og lang erfaring fra roller som forsvarsminister, visegeneralsekretær i FN, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, styreleder for Centre for Humanitarian Dialogue med mer. «I en tid hvor verden oppleves både skremmende og uforutsigbar, er kunnskap, dialog og ledelse enormt viktig. Jeg er derfor veldig takknemlig for at Espen Barth Eide har funnet tid til å ta turen til Stiklestad i sommer og jeg ser frem til å høre hans tanker om årets festivaltema og tiden vi lever i,» sier direktør i Museene Arven, Heidi Anett Øvergård Beistad.

Fra Stiklestad til Arven

Stiklestad nasjonale senter endret i januar navn til Museene Arven. Det er jo noe pregløst, sammenlignet med Stiklestad, men det er kanskje i tiden å viske ut preg og historie? Også andre museer i Nord-Trøndelag vil høre til under Museene Arven, som de selv omtaler som et konsern og det er også et AS. Ledelsen på Stiklestad er meget begeistret for endringen:

– Det er en milepæl for alle i organisasjonen. I tillegg håper vi navnet vil bidra til en større samtale om hva arv egentlig er og kulturarvens rolle som samfunnsformende kraft, står det på kultursenterets nettside.

Er Barth Eide egentlig opptatt av olsok og kristen historie?

Til kommende olsok er det altså utenriksminister Espen Barth Eide som har fått den ærefulle oppgaven som Årets stiklestadprofil, men det spørs hvilken arv han er opptatt av. Kan det være tusenårig norsk og kristen historie, og verdens mest kjente nordmann gjennom alle tider; Olav Haraldsson? Han som ble Olav den hellige etter sin død i slaget på Stiklestad i 1030, og som er selve symbolet på Norge som en kristen nasjon? Eller blir heller Gaza og araberne et mer sannsynlig tema, nesten uavhengig av hva som til da vil ha skjedd der og her?

Selv sier utenriksministeren følgende til museet om rollen som Stiklestadprofil:
«Jeg er stolt over å bli utnevnt til årets Stiklestadprofil. Temaet for i år «TRYGG?» er beskrivende for den verdenssituasjonen vi nå står i, med krig i Europa og i Gaza. Jeg ser fram til å besøke Stiklestad til sommeren, og snakke mer om hva Norge kan gjøre i dagens uforutsigbare verden.»

Bosetninger her og der

Hva Norge kan gjøre, ja, og ikke minst; punge ut, det er litt av Ap’s mantra. Det siste utspillet fra utenriksminister Espen Barth Eide, i skrivende stund, er at han fraråder handel med israelske bosetninger. Det vil si delvis boikott av Midtøstens eneste demokrati, selv om regjeringspartiene bare for en måned siden stemte ned et slikt forslag i Stortinget. Israel mener selv at disse områdene ikke er okkuperte, og heller ikke at varene som produseres der er ulovlige. Blant annet vises det til Oslo-avtalen som angir Israels rett til å bo på store deler av Vestbredden. En skulle kanskje tro at også jøder kan bosette seg hvor de vil, slik for eksempel muslimer nå bosetter seg i hele Vesten.
Har noen spurt Barth Eide om han og regjeringen har tenkt å gjøre noe med den voksende arabiske bosetningen i Norge, som anslagsvis nå sikkert teller 100.000 personer, inkludert syrere, irakere, jordanere, egyptere etc. I tillegg kommer andre bosettinger med ditto ikke-norske verdier.

Norges evige konge

Etter sin død ble Olav II Haraldsson utnevnt til helgen og «Norges evige konge» (Rex Perpetuus Norvegiae). Hans død på Stiklestad symboliserer at kristningen av Norge var fullført. Ved feiringen av 900-årsjubileet for Olavs fall i 1930, var både kongehus, Storting og regjering representert under olsok på Stiklestad. 400 geistlige gikk i prosesjon, og 42.000 mennesker møtte opp til friluftsgudstjenesten på Stiklestad. Fra 1930 har olsok vært offentlig flaggdag i Norge.

Arbeiderpartiet derimot, har i hundre år stått bak mye av den politisk styrte avkristningen av Norge. Så hvorfor da velge en politiker derfra, dertil svært opptatt av muslimer, som æresgjest ved Olav den helliges minnesmarkering? Vel, valget følger i grunnen trenden. Selv om Stiklestad nasjonale kultursenter ble opprettet ved et stortingsvedtak i 1995, som en nasjonal institusjon med spesielt ansvar for å ivareta og formidle kunnskap omkring Olav den hellige, olavsarven, slaget på Stiklestad og den delen av norgeshistorien som er knyttet til begivenhetene på stedet.

Ikke for å bytte ut olavsarven med Gaza, PrideArt, eller woke.

Samer, Pride og LHBT

Årets Stiklestadprofil i 2023 var kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaumm, medlem av Åpen kirkegruppe og ivrig forkjemper for Pride, LHBTQ og likekjønnet ekteskap.
Årets Stiklestadprofil i 2022 var Jørgen Watne Frydnes, daglig leder på Utøya og styremedlem i Leger uten grenser og Helsingforskomiteen.

Máret Ánne Sara, Årets olsokkunstner 2023, Stiklestad. Utstillingen til kunstneren fra Kautokeino påsto at nordmenn koloniserer sameland, og hun hadde utrustet det norske flagget med hakekors og omgjort den norske løve til et uhyre som glefser i seg rein. Foto: Bente Haarstad

Årets olsokutstiller i 2023 var Máret Ánne Sara, samisk kunstner fra Kautokeino, som ikke synes så blid på Norge og nordmenn, og som synes totalt uinteressert i olavsarv og kristendom.
Årets olsokutstiller i 2022 var PrideArt, kunst fra homofile, transer etc som i stor grad hånte den olavsarven som museet på Stiklestad er satt til å forvalte.

Årets Olsokdager foregår i perioden 24. – 29.juli. Utenriksministerens bidrag til programmet vil skje på olsokdagen, 29.juli. Spelet om Heilag Olav, som fyller 70 år i år, spilles 25., 27., 28. og 29.juli.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.