Olsokdagene er en katolsk festdag til minne om kong Olav den hellige, som falt i slaget på Stiklestad på denne datoen i 1030.

Til grunn for ordet olsok ligger det norrøne olavsvaka. Som andre viktige helgener ble Olav feiret med tidebønner og våkenatt frem mot selve messedagen. Etter hvert ble olsok brukt om Olavs dødsdag 29. juli.

I år er årets Stiklestadprofil, den norske utenriksministeren, Espen Barth Eide.

I tillegg har komiteen for dagene, gitt kurdiske Shwan Dler Qaradaki, prisen som årets Olsokkunstner, skriver Utrop.

Qaradaki får prisen grunnet sitt samfunnsengasjement, hvor han blant annet tematiserer hvordan det er å leve under totalitære regimer og tilværelsen som flyktning.

– Qaradaki har et kunstnerskap og en stemme det er umulig å ikke bli sterkt berørt av. Gjennom sine verk formidler han fortellinger som er dypt personlige, samtidig som de angår hver enkelt av oss. I et år hvor temaet for Olsokdagene er «TRYGG?» er vi derfor enormt stolte over at Qaradaki takket ja til å være årets olsokkunstner, sier Heidi Anett Øvergård Beistad, direktør for Museene Arven via en pressemelding.

I forbindelse med Olsokutstillingen har Shwan Dler Qaradaki og SNK/Museene Arven også utarbeidet et undervisningsopplegg som skal gjennomføres for 5.-7.trinn ved grunnskolene i Verdal som en del av deres grunnskoleplan knyttet til Nasjonaljubileet 2030.

Undervisningsopplegget har fått navnet «Historiefortelling i bilder- Kunstvideoen Salte kyss I».

Hva dette har med den katolske religion å gjøre, minnet om Olav den hellige, eller hvorfor Barth Eide blir årets Stiklestadprofil, sies det ingenting om.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.